Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
От  24 до 27 май в Бургас се проведе Международен семинар на тема: „Заплаха от Сибир – нови религиозни движения се стремят към българското духовно пространство”. Той беше организиран с цел да се обучат кадри на БПЦ и други заинтересувани институции с проблема за сектите и тяхното рушително за обществото действие.

Семинарът беше открит на 25 май в залата на храм „Св. Богородица" от г-жа Ралица Костадинова, председател на Европейския център за проучване на нови религиозни движения. Благословение и поздрав към участниците отправи Сливенският митрополит Иоаникий.  
Приветствие към лекторите, организаторите и гостите на семинара поднесе и проф. Иван Желев, директор на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. В приветствието си той подчерта необходимостта от съществуването и активната дейност на такъв център, който да изучава новите религиозни движения, да предоставя информация за дейността на тоталитарни и деструктивни култове, да оказва съдействие на държавните органи и граждански сдружения. Особен акцент проф. Желев постави на необходимостта от превенция по отношение на религиозните и философски движения от тоталитарен тип, стремящи се към проникване в нашето общество.

В доклада „Религиозните движения в България” на г-жа Милка Христова (Фрибург/Бургас) беше разгледана в исторически план мисията на евангелисти (вкл. на петдесетни харизматични движения като „Слово на живот”, „Емануил”, „Войни на Христа”, „Икуменическа и апостолическа християнска църква”), обществото „Бялото братство” на Петър Дънов, общество „Добрият Самарянин”, Свидетели на Йехова, Трансцедентална медитация, Международно общество за Кришна съзнание, Обединителна църква на Муун, на Църква на Иисус Христос на светиите от последните дни, Деца на Бога, Сахаджи Йога и др. Акцент беше поставен върху опитите на новите религиозни движения от Сибир - Църква на последния завет (Висарион) и Анастасия - да привлекат последователи.

Протойерей Александър Новопашин, вицепрезидент на Руската асоциация за изследване на религиите и сектите (Новосибирск, Русия), запозна участниците с възникването на сектата на Анастасия в Сибир (”Новоезическата секта „Анастасия”: история, учение, практика и цел на създаване”) и разкри нейния новоезически и тоталитарен характер. В друг доклад („Сектите и псевдореабилитацията на наркозависимите”) о. Новопашин изясни защо сектите привличат наркозависими и даде няколко примера с неопетдесетни секти в Русия. Той подробно изясни как наркозависимите, попадайки в сектата, стават жертви на много по-страшна зависимост от наркотичната, а именно - психическата зависимост. Докладът му „Децата и сектите” даде възможност да се разбере защо сектите се ориентират към децата, защо те постоянно правят опити да организират зелени училища, екологически и други инициативи. Бяха изложени и специфични методи за привличане на деца. В последния си доклад „Конференция в Брюксел: интернационализация на култовете. Заплаха за правата на човека” прот. Александър Новопашин изясни защо новите религиозни движения (и в частност тези от Сибир), макар и засега да не са широко разпространени, са опасни за обществото във всяка държава и наблегна на методите на привличане и на задържане на членове в тези движения.

Seminar4.jpgД-р Десислава Пулиева (София) изнесе доклад на тема „Антихристкият образ на сибирската Анастасия”, където аргументирано обори  ученията на Анастасия и нейните претенции за истинска изцелителка и изкупителка на света. Подчертано беше, че последователи на Анастасия наскоро се опитаха да основат Българска родна партия и вече закупуват земи в Родопите с цел строеж на екологични селища.

Г-н Олег Заев (ръководител на информационен център по въпросите на сектантството, Новосибирск) подробно описа възникването, ученията (с коментар на някои места от книгата „Последният завет”), развитието и домогванията на сектата на Сергей Тороп (Висарион), като показа и богат снимков материал.

Дякон Инголф Кристиянсен (Гьотинген, Германия) в своя доклад „Отношение към сектите и деструктивните култове във ФРГ” поднесе данни за броя на сектите в Германия, както и за начина на противодействие на държавата (съществуването на комисия по петициите на граждани относно дейността на сектантски общества) срещу сектантските инвазии. Той съобщи за съществуването на образователните програми в училищата и за превенцията по отношение на сектите. Дякон Инголф изясни дейността на някои сатанински организации и окултни общества в доклада си „Криминогенни структури в окултната идеология”. Изяснени бяха както идеологията и структурата на сатанинските секти и тяхната разрушителна дейност, така и фактът, че някои убийци съзнателно имитират сатанински символи и практики с цел да припишат на сатаната извършеното от тях.

Протойерей Силвестър Янакиев (Сливен) с доклада си „Мимикрията на Църквата на слънцето” запозна участниците с дейността на това възникнало в Русия общество, чиито представители, обличайки раса, се представят за православни свещеници. Фактът, че обществото „Църква на слънцето” все още почти няма последователи в България не означава, че обществеността не трябва да бъде превантивно предупредена за нейното учение и практики. Лекторът подчерта като особено тревожен фактът, че цел на тази секта са православни християни, гравитиращи около Православната църква, но не познаващи нейните учения.

На 26 май беше дадена пресконференция от учредителите на Европейския център за развитие на новите религиозни движения. Международният семинар завърши с работа по групи и с подписването на открита декларация, адресирана до МВР, Парламента, Дирекция „Вероизповедания” и медиите, в която се изразява тревогата и загрижеността на участниците в конференцията от засилената активност на нови тоталитарни и деструктивни религиозни движения, които се стремят към българското духовно пространство. Бяха посочени критерии за различаването на тоталитарните и деструктивните култове и беше изразено желание за активно сътрудничество с всички български институции.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qqx 

Разпространяване на статията: