Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (15 Votes)

IMG 6331По инициатива на Варненска и Великопреславска епархия и Синдиката на българските учители на 9 септември във Варна се проведе среща на митрополит Йоан с учители от града. Тема на разговора на владиката с педагозите беше: „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците”.

На срещата, провела се 8 СОУПЧЕ “А. С. Пушкин”, известно като “руското училище”, присъстваха Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление по образованието - Варна, Веселин Рашев, председател на Синдиката на българските учители в морската сторица, Светлан Илиев, директор на училището домакин.

Срещата премина в непринуден и диалогичен дух, за което допринесе обръщението на Варненския митрополит, лишено от формални констатации за невъзможността към настоящия момент да се въведе вероучение в българското училище. Митрополитът обърна вниманието на учителите върху следните важни за диалога на Църквата и педагогическата общност теми: и духовниците, и педагозите имат за своя основна мисия да подпомогнат семейството във възпитанието на младите хора. Във време на тотална криза в семейната институция, когато децата стават свидетели на домашно насилие, на разпад на отношенията между родителите, тази подкрепа е още по-важна, а предизвикателството още по-голямо. Макар че децата се обръщат с различни въпроси към учителите и духовниците, опитът показва, че при всяко едно положение децата имат нужда от помощта на възрастните, а те, за съжаление, невинаги успяват да забележат или чуят вика за помощ.

Архиереят разказа интересни случаи от своята пастирска практика за срещи с деца и тинейджъри, за техните непринудени реакции при срещата си с православни духовници. В този смисъл, подчерта митрополит Йоан, православните свещеници и учителите в българското училище имат общо поле за своята дейност, обща мисия, за която допринасят с различни средства – духовното съзряване на бъгарските деца и тяхното развитие като хармонични личности. Ако това бъде осъзнато от двете страни, се откриват много възможности за общи инициативи между Православната църква и учителската общност, които няма да влизат в противоречие със светския характер на българското училище, но ще покажат, че светският характер на образованието не означава то да бъде бездуховно.

IMG 6332Втората важна тема в изложението на Варненския митрополит беше: преподаването на Православието в българското училище е възможно да стане в културологичен аспект, както показва опитът на Руската православна църква. Макар че някои считат това за “компромис” с изучаването на вероучение, митрополит Йоан подчерта, че този подход въпреки това дава големи и реалистични възможности за запознаване с християнските традиции, православната идентичност, ценности, храмове и манастири.

Той отбеляза, че днес предметът религия в българското училище не е застъпен достатъчно по две причини: липсата на политическа воля и нежеланието на родителите, които в по-голямата си част не оценяват като важно възпитаването на деца в духа на християнските ценности.

Архиереят подчерта, че затова е необходимо епархиите да откриват и развиват неделни училища в енориите, а духовниците да поддържат близка с връзка с учителите по религия и преподавателите в прицърковните училища, както и да ги подпомагат в тяхната дейност.

В тази връзка митрополит Йоан представи две издания – Благонравие и Евангелие, преразказано за деца, които той предостави на всички учители, за да бъдат използвани от тях в педагогическата им работа.

IMG 6338След това митрополитът обясни, че Варненска митрополия финансира издаването на още две учебни помагала, които ще бъдат предоставени безплатно на началните учетилеи от епархията. Той даде думата на д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева, които представиха разработените от тях учебни помагала за преподаване на знанието за християнството в началния етап, издание на “Двери”.

В края на срещата беше дадена думата на учителите, според които би трябвало Църквата по-активно да навлиза в училище – чрез свои издания, чрез различни дидактични материали. Беше предложено за училищните библиотеки да се предоставят илюстрирана Библия за деца, християнски справочници и енциклопедии, православна литература, за да имат възможност учениците, които се интересуват, да имат достъп до тези издания.

IMG 6339Митрополит Йоан се съгласи, че това наистина е необходимо и той като епархийски архиерей се ангажира да осигурява подобно активно участие на Църквата в живота на училищата в епархията.

Дискусията завърши с уговорката, че подобни срещи на митрополита с учители и директори ще се провеждат по-редовно през годината.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdqch 

Разпространяване на статията: