Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

end manastirНа 2 и 3 септември в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведат чествания по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи.

Повод за тържествата е празникът на манастирския параклис, посветен на св. свещеномъченик Антим Никомидийски, небесен покровител на Екзарх Антим.

Молитвено ще бъдат почетени и всички игумени на светата обител, много от които са носили името на св. Антим. Своя имен ден отбелязва и настоящият духовен отец на манастира архимандрит Антим, който е протосингел на Видинска митрополия.

Програмата на тържествата:

2 септември (петък)

17:30 ч. – Празнична Вечерня в памет на св. свщмчк Антим еп. Никомидийски в параклиса на светеца в Клисурския манастир;

18:30 ч. – Панихида в памет на Антим Първи и починалите игумени на Клисурския манастир;

19:30 ч. – Вечер, посветена на Антим Първи и игумените на светата обител, носили името на св. Антим, продължители на делото, служението и духа на екзарх Антим.

3 септември (събота)

9:00 ч. – Тържествена света Литургия в централния манастирски храм в чест на св. Антим, небесен покровител на блаженопочившия Български екзарх и Видински митрополит Антим;

11:30 ч. – Разглеждане на манастирския музей, посветен на Антим Първи, където се съхраняват изложени църковно-богослужебни одежди на Антим Първи.

Приканват се всички, които имат възможност и желание, да посетят светата Клисурска обител и да вземат участие в тържественото отбелязване на 200-годишнината от рождението на Антим Първи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdquh 

Разпространяване на статията: