Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

12На 31 август ще отвори врати за поклонниците от региона и страната 8-вековната църква “Св. Богородица Спилеотиса” край Мелник. Жители на най-малкия град и свещеници успяха да възкресят храма от руините, съобщава сайтът kmeta.bg. На храмовия празник Неврокопският митрополит Серафим ще извърши чина на обновление в уникалния храм и ще оглави света литургия. Предната вечер ще се проведе лития с храмовата икона от църквата до града. В Мелник ще бъде отслужен водосвет и пак с лития иконата ще бъде върната в храма.

„Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм”, казва местният свещеник отец Николай Арнаудов, - и припомня, че някога там е имало над 70 православни манастира и храмове, а поклонниците сравнявали Мелник с Йерусалим.

Църквата е част от някогашния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона с национално значение. Тя е един от най-ранните образци на градското манастирско строителство в българските земи от началото на ХIII в. Три пъти е разрушаван и отново възстановяван (в средата на ХIII в., втората половина на ХVI в. и в началото на ХVIII в.). Просъществувал е до началото на ХХ в. Бил е и метох на Ватопедския манастир на Атон. От края на ХII в. до средата на ХIХ в. носи името “Светият пояс на св. Богородица” (Агиа Зони на гръцки или Света Зона на български). Единственият манастир в България, който е получил статут на “деспотски и царски” от Алексий Слав, племенник на цар Калоян, управлявал Западните и Централните Родопи и голяма част от Източна Македония между 1207 и 1230 г. Църквата е издигната върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 година. Запазена е дарствената грамота, издадена от деспот Слав.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdhud 

Разпространяване на статията: