Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

vlcСело с 30 жители поддържа пет храма, съобщи БНТ вчера. Наистина, санданското село Любовка, което има 30-ина постоянни жители, е с най-много църкви в региона. В селото има 5 храма, а в момента се строи шести. За църковните сгради в Любовка се грижи 82-годишният дядо със знаковото име Йерусалим.

Храмовете в селото носят имената на света Неделя, свети Илия, света Богородица, свети Георги, свети Николай. В момента се изгражда още един параклис.

„Отвсякъде селото е опасано с храмове, параклиси, което говори за вярата на тези хора“, каза отец Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия.

От 20 години ключовете за местните църкви държи дядо Йерусалим. Най-старият храм “Света Неделя” е построен през втората половина на 19 век. „Камъните за нея са носени на разстояние от 2 км”, разказа Йерусалим Бакалов.

Въпреки че в Любовка са останали малцина, храмовете се поддържат в много добро състояние. Наскоро със собствени средства са започнали ремонт на църквата «Света Неделя».

Според местните жители името на селото е дошло от любовта на предците им към Бога и от взаимното уважение и разбирателство помежду им.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wddcr 

Разпространяване на статията: