Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

1mДвери научи, че църковните настоятели на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" са внесли в Св. Синод предложение председателят на настоятелството архим. Дионисий да бъде ръкоположен за епископ. Това е станало малко след като архим. Дионисий пое функциите си в патриаршеската катедрала в края на миналата година. Те не са мотивирали писмото си, но са искали Св. Синод да изпълни решението си от 28 ноември 2014 г., което впоследствие беше отменено на 9 декември с. г. поради протести на духовници и миряни.

Вчера в своето съобщение за неправомерната такса-вход Св. Синод напомни на архим. Дионисий и "уважаваните миряни" в настоятелството, че настоятелството може само да внася предложения в Св. Синод, но не и самостоятелно да управлява ставропигиалния храм. Както стана ясно днес, настоятелите са се разграничили от решението на архим. Дионисий и са заявили пред патриарха, че църковното настоятелство не е приемало решение за такса вход. След тази ситуация не е ясно дали настоятелите подкрепят все още предложението си за хиротония на архим. Дионисий.

2016-02-17 1514Председателят им архим. Дионисий поддържа актуална темата за своята хиротония, като се подписва във всички свои документи с новоизмислена от него църковна титла: "архим. Дионисий, наречен, избран и утвърден за Стобийски епископ". Това беше мотото на фейсбук-група, създадена в негова защита в края на 2014 г. (виж снимката). От фейсбук името на групата "еволюира" до църковна титла в кореспонденцията на архимандрита с официалните църковни (и не само) структури.

По информация на Двери предложението на църковното настоятелство не е разглеждано от Св. Синод.

Църковното настоятелство на "Св. Александър Невски" е формирано през 2001 г., когато председател на храма е Левскийски еп. Павел; в него тогава влиза и Илия Павлов (виж за избора на настоятелството през 2001 г. тук). Църковните настоятели на храма са известни в публичното пространство като крупни бизнесмени и масони: проф. Стоян Денчев, ректор на т. нар. Библиотекарски университет, Спас Панчев, бивш шеф на Ротари клуб "Тангра", Валентин Заяков и Ангел Симеонов. В настоятелството участва и един църковник - доц. д-р Иван Петев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wkwp3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]