Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

На 20 декември, след Св. Литургия, в Енорийския център при храм „Покров Богородичен“ беше организиран благотворителен базар на коледни сувенири и рождественски картички, ръчно изработени от млади хора с интелектуални затруднения, деца от социални домове и социално слаби ученици от различни краища на България. Всички те имаха своя кауза, заради която участваха в коледната разпродажба. Организацията на събитието подпомогнаха доброволци и енориаши към храм „Покров Богородичен“ с благословението на свещ. Георги Янъков, а повече от сто души посетиха коледния базар.

засхт-йилисхтеАнгел (32 г.), Милена (47 г.) и Йоана (21 г.) от Защитено жилище за хора с интелектуални затруднения (с адрес: гр. София, ул. „Царибродска“ № 33) лично застанаха зад щанда и показаха на множеството хора, проявили интерес към разпродажбата, изработените от тях коледни сувенири. Те тримата нямат родители, за тях се грижат психолози и социални работници от Защитеното жилище. Вече могат изкусно да изработват красиви бижута, сувенири, картички, керамични изделия и др. заедно с трудов терапевт, който им помага в подбора на идеите и в организацията на работния процес. За хората с интелектуални затруднения творчеството е пътят към това да развиват своите интереси и желания, да формират навици, да се научат да поемат отговорност и да се справят с предизвикателствата на живота. Каузата, за която Ангел, Милена и Йоана събираха средства на коледния базар, е закупуването на копирна машина, която е необходима както за административните нужди на Защитеното жилище, така и за да се научат самите те да работят на нея с цел придобиване на трудови умения.

Доброволката Яна-Калина Митровска (14 г.) DSC 0236застана зад щанда на енорийската инициатива „Коледна звезда“ (www.zvezda.dveri.bg). Той беше изпълнен с поздравителни картички, рисувани от деца без родители от социалните домове в с. Доганово (Елин-Пелинско) и в гр. Долна баня, както и от социално слабите ученици от с. Беброво (общ. Елена). Яна-Калина продаде почти 100 картички. Традиционно със средставата, събрани от „Коледна звезда“, се подпомага организирането на летни лагери и екскурзии на нуждаещите се деца-художници.

Всички посетители останаха възхитени от12308525 697669550348262_5454147586529638133_n ръчно произведените арoматни глицеринови сапуни, украшения за елха и коледни сувенири, презентирани от Ива (27 г.) от фондация „Светът на Мария“ (www.mariasworld.org). Ива е една от трийсетте млади хора с интелектуални затруднения, които ежедневно посещават Дневен център „Светове“ към Фондацията (адрес: гр. София, ул. „Рикардо Вакарини“ № 8, партер). Освен че придобиват трудови навици в ателиетата на Дневния център, там младите хора с интелектуални затруднения срещат приятели, учат се как да бъдат по-самостоятелни, стават уверени в себе си. Със средствата, събрани от базара, се подпомага закупуването на материали за творческите ателиета в Дневния център.

Коледната разпродажба, организирана в Енорийския център, зарадва както участниците в нея, така и посетителите й, които изразиха удовлетворението си, че могат да купят подаръци за своите близки, като съчетаят това с кауза, която си заслужава. Участниците в базара се увериха в своите възможности, в това, че трудът им е значим. А най-хубавото е, че всичко това се случи под покрова на св. Богородица.

DSC 0268

Фотограф: Яна Спасова   


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9rdf6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]