Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (42 Votes)

5e 0aНа днешното си заседание Св. Синод е освободил Тивериополския епископ Тихон от поста председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Свети Александър Невски". Предложили му да му запазят поста "патриаршески викарий", но той отказал. Така 70-годишният архиерей, пенсионер от болничното си служение в Германия, вероятно ще остане на покой.

На негово място по (не)ведоми пътища е бил предложен и "някак естествено" назначен злополучният архимандрит Дионисий, който в последните 2-3 години минаваше за приближен на еп. Тихон. Коментарите за (не)изненадващото назначение са излишни.

Не изненадва някак и освобождаването на еп. Тихон. Той отдавна е недолюбван от някои членове на синода, които не понасят неговата самостоятелност. Когато епископът се опита да привлече немска фирма за реставрацията на храма (той самият е роден в Германия и има тамошно гражданство), беше "скастрен", че вземал инициативата. Отделен въпрос е, че и от страна на синода не беше направено нищо за спешните ремонти на храма. Сега вече ще са спокойни неговите критикари. Така се обяснява и отказът на еп. Тихон да продължи да бъде поне викарий на своя съученик и приятел от детинство - патриарх Неофит. Още повече че това викарство има само представителни функции и не носи допълнително възнаграждение.

Утре привършват орязаните поради "липса на въпроси за разглеждане" заседания от зимната сесия на ръководния орган на БПЦ-БП. Колкото и да не даваха сведения за свършеното през тези две-три седмици, все пак се разбра нещичко: един митинг, един орден, едно пенсиониране (на коректор!) и едно послание. При това с оспорени от определен митрополит следните думи на св. Йоан Богослов: "Който каже: "любя Бога", а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял?".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9r36p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]