Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

duhovna-muzika-2015-1024x900За 13-та поредна година в Габрово ще се проведе  Международният фестивал „Празник на духовната музика”, съобщава dariknews от Габрово. Музикалният форум е посветен на празника на Габрово - 14 октомври, когато се чества паметта на света Петка Българска.

Тази година фестивалът ще се проведе на 10 (събота) и 11 октомври (неделя) в две концертни вечери - „Православни песнопения” в храм „Света Троица” и „Тебе поем, Господи!” в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово.

И в двата дни концертите ще започват в 18.30 часа. За първи път изпълненията от фестивала ще бъдат излъчевани в реално време по интернет-радио „Култура ON-AIR” (http://www.kulturabg.com).

Организаторите на събитието са Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”. В музикалния форум ще вземат участие различни хорови формации – смесени, женски, мъжки. Спазена е традицията да бъдат поканени хорови състави от побратимените градове. Сега това ще бъде Студентският хор от Могильовския филиал на Белоруската държавна музикална академия.

В първата вечер в храм "Успение Богородично" под наслов „Православни песнопения” ще се представят пет състава. Това ще бъдат:

Габровският камерен църковен състав на храм „Успение Богородично”, завоювал трето място на Световния хоров фестивал в Могильов през тази година.

Мъжкият хор - „Стефка Благоева” от Пловдив, който е основан през 2008 г. по инициатива на бившите възпитаници на Хора на пловдивските момчета. Диригент  е младият Цветан Цветков.

Църковният хор при катедрален храм „Свети Великомъченик Димитър” от Стара Загора, който е със 185-годишна история. Днес хорът е под диригентството на Стефка Минкова, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”.

Едно от интересните изпълнения тази година ще е на румънския протопсалт Петре Моисе, който е завършил Букурещкото училище за византийска музика. Очаква се заедно с госта от Румъния в дует на румънски, славянски и гръцки език с него да се включи и Никола Антонов от формация за източноцърковна музика "Трисагион". Двамата изпълнители на византийски напеви ще огласят и неделното богослужение.

Още първата вечер габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на хоровия състав от студенти на Могильовската музикална академия. Той е създаден през 1990 г. Художествен ръководител и диригент е именитата Ирина Пекарская.

Втората концертна вечер под наслова „Тебе поем, Господи” ще открие смесеният хор на читалище „Априлов Плаузов”. В репертоара му са включени произведения от Шуберт, Хайдн, Гуно, Сен Санс и др. Хорът е носител на престижни отличия от национални, а в последните години - и на международни хорови конкурси.

С разнообразни репертоари ще се представят съставите от Румъния и Могильов (Беларус), а Пловдивският мъжки хоров състав, в съпровод на Габровския камерен оркестър, ще представи „Кратка меса за тригласен мъжки хор” от Лоренцо Пероси.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qpu6 

Разпространяване на статията: