Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

5676Предизборната треска косвено се отразява и на строителството на нови храмове у нас. В много села и градове общините най-накрая "отвързаха кесиите" си и подпомагат ускореното завършване на строени дълги години църкви и параклиси или на дълго протакани ремонти. Съответно кметове, депутати, политици молят и любезно настояват да се направи и освещаването (съответно обновлението) на тези храмове преди местните избори на 25 октомври т. г. Само в Софийска епархия трескаво се готвят за такива освещавания в кварталите Владая и Младост, в с. Друган, Пернишко, и още няколко населени места. Междувременно в последните седмици бяха осветени няколко храма, където хората са успели по-рано да завърщат строителните или ремонтните работи. Това дава повод на представителите на различните власти да се похвалят предизборно, да дадат курбан на хората по случай "мероприятието", дори да приседнат на трапеза с тях и да си свършат "тихата" политическа пропаганда, при това без да споменават за избори, партии, кандидати.

Тази припряност има и друго измерение. Както споделят свещеници, от една страна, църковните настоятелства и строителният контрол се безпокоят за качеството на изведнъж прибързаните завършителни работи. От друга страна, митрополията се затруднява да откликне на всички молби, но все пак се търсят възможности да се зарадват вярващите с действащ храм. 

Засега има сведения за София, че новият храм "Успение Богородично" в квартал Владая ще бъде осветен на 11 октомври, неделя. Другата неделя, на 18 октомври, предстои освещаването на новоизградения храм "Рождество Христово" в квартал Младост ІІІ.

След публикуването на горния материал наш читател написа до редакцията на Двери: 

"На 11 октомври 2015 г. от 10:00 часа премиерът г-н Бойко Борисов ще присъства на освещаването на новоизградената църква в с. Владая, което ще бъде извършено от викарния епископ на Софийска епархия. Строежът на храма е подпомогнат от Дирекция "Вероизповедания" на МС. Същия ден от 12:00 часа премиерът ще посети и новоремонтираната църква "Св. Петка" в гр. Трън, където ще бъде направен водосвет. Средствата за нейния ремонт са осигурени по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

На 10 октомври от 16:00 часа ще бъде направен водосвет и открит новопостроеният параклис "Св. Георги" в с. Габров дол. Средствата за него са дарени от община Земен.

Да имаше по-често избори...".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qpxk 

Разпространяване на статията: