Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

сионийНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще посрещне празника на Успението на Божията майка в Троянския манастир "Успение Богородично". В манастира се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица и по традиция хиляди ще се стекат да се поклонят на чудотворния образ и да се включат в литията за празника.

Това посещение на патриарх Неофит в известен смисъл е и юбилейно за него. В тази обител патриархът беше постриган за монах преди 40 години - на 3 август 1975 г.

Патриарх Неофит на 15 август, неделя, ще отслужи празничната св. литургия, а след това ще поведе литийното шествие с иконата на Божията майка. Иконата "Св. Богородица Троеручица" е древно копие на прочутата икона на св. Йоан Дамаскин - Троеручица, която се съхранява в Хилендарския манастир.

Вчера в новата зала на манастира "Архимандрит Хаджи Макарий" се проведе благотворителен концерт с църковни песнопения за набиране на средства за възстановяване на скита "Св. Никола". Кампанията за въстановяването му стартира през месец юни и е под мотото "Скитът "Св. Никола" - духовен подслон в Троянския Балкан". През тази година се навършват 230 години от неговото построяване. Събраните средства ще бъдат вложени в цялостен ремонт на скита - възстановяване на храма и помощната сграда, оформяне на пътеката до скътаното високо над с. Орешак манастирче (пътеката е известна с необичайната си „маркировка” – шеговити надписи отпреди много години, дело на родолюбив местен монах), поддържане на намиращия се в двора гроб на Велко войвода - ктитор на "Св. Никола", възстановяване и ремонт на аязмото. Има идея за участие в ремонтно-възстановителните работи да се привлекат и доброволци, които да помогнат за делото със своя труд. Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий информира, че вече е готов металният кръст, точно копие на стария, който ще бъде поставен на покрива на ремонтирания храм.

Снимка: Кмета.bg

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hhkd 

Разпространяване на статията: