Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

0 nПо традиция на Петровден зрелостниците от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" получават своите дипломи за завършено средно образование. Те им бяха връчени от Тивериополския епископ Тихон, който оглави и празничната литургия в семинарския храм. От редовните ученици, 12 на брой, дипломи получиха едва 8 зрелостника. А от паралелния курс са поне двойно повече, макар че точна информация не дава дори сайтът на семинарията. Странно там пишат за завършващи, но не уточняват, че не всички, които завършват 5-годишния или 2-годишния курс на обучение, получават дипломи, защото има неиздържали матурите.

В поздравителното си слово след богослужението епископът отбеляза, че за съжаление в годините, когато Църквата беше гонена и ограничавана, в Духовната семинария имало много ученици, докато днес, в условията на свобода, избиращите семинарското образование стават все по-малко. Това прави още по-ценен избора на всички онези младежи, които избират духовното образование въпреки изкушенията, на които са подложени.

Еп. Тихон определи завършващите като млада кръв и свежо попълнение в редиците на БПЦ, на които нашата Църква много разчита, за да преодолее кризата, в която се намира. Той каза също, че тяхното поколение не е успяло да осъществи възраждането на българското богословие и пожела на завършилите ученици да продължат обучението си в богословската наука и да осъществят един "светоотечески период" в родното богословие. Приветствие към владиката и към присъстващите ученици отправи и и. д. ректор на семинарията Димитър Костадинов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9h663 

Разпространяване на статията: