Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

666777От днес на книжния пазар у нас е първият том на сборника с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий от Кипърската православна църква, озаглавен „Изкуството да живееш с Бога". Тази книга излиза наистина по желание на своите читатели. Т. е. тя стана своеобразен „православен бестселър” още преди своето издаване! Българските християни обикнаха словото на митрополит Атанасий чрез неговите беседи, публикувани в продължение на седем години в портала „Двери БГ”.

Беседите станаха разпознаваеми, защото са някак различни, разпечатваха се от почитатели на автора и се предаваха от ръка на ръка. Голяма част от средствата за отпечатването на този сборник бяха събрани бързо и спонтанно тъкмо от читателите на "Двери", едно истинско „общо дело” – както, между впрочем, е и всичко действително църковно, родено в единомислието на братя и сестри, които искат да живеят заедно (Пс. 132:1).

За нас беше наистина трудно да подберем от хилядите страници с беседи на митрополит Атанасий онези, които ще представят този автор най-добре. Освен публикуваните през годините във виртуалното пространство, са включени и нови текстове, които стават достояние на българските читатели за първи път.

Отпечатаните в този том беседи са обединени в няколко тематични кръга, които прокарват червената нишка в богословието на автора: изкуството да общуваш с Бога е най-съвършеният талант, който човек може да разгърне и усвои. Този дар, ако бъде приет, се превръща в своеобразен пропуск към един неподозирано красив и постоянно обновяващ се свят.

Публикуваните беседи са изричани устно от владиката и преводът им е направен от аудиофайлове. Тази нелека работа е дело на преводача-богослов Константин Константинов, който живее в Лимасол и направи достъпни за българските читатели посланията на митрополит Атанасий, както и на редица други гръцки духовници.

В сборника има и нещо съвсем ново за издаваната у нас църковна литература. Сред ревностните любители на словото на Лимасолския митрополит има и много незрящи хора. Затова част от беседите бяха записани в студио от църковния псалт Никола Антонов и приложени под формата на QR код в книгата, за да бъдат достъпни и за незрящите почитатели на беседите на кипърския духовник. Те могат да се слушат и от хората без проблеми със зрението, докато карат кола или когато просто искат да се насладят на духовните беседи, прочетени с внимание и любов.

Лимасолският митрополит Атанасий е роден в Лимасол през 1959 г. и от малък израства в Църквата. През 1980 г. завършва богословие в Солун и веднага се насочва към Света Гора, където става монах, а от 1987 г. се установява във вече населения почти само с кипърци Ватопедски манастир. Оценен по достойнство от братството, той е изпратен за постоянен представител в Карея, в ръководството на атонската монашеска общност. През 1992 г. е поканен от тогавашния Пафоски митрополит Хризостом (сега архиепископ на Кипър) да се завърне на острова и да подпомогне духовния живот там. Скоро е назначен за игумен на историческата обител „Св. Богородица“ – Махера. А през 1999 г. е избран за митрополит на Лимасолска епархия, какъвто е и до наши дни.

Именно тогава се разгръща най-широко и неговата пастирска дейност. Още като игумен на манастира Махера той започва редовно да изнася беседи, а в Лимасол те стават достъпни за още повече хора и постепенно стават център на просветния живот в епархията. В Лимасол вярващите, а и не само, знаят, че всяка втора седмица, в сряда, той изнася беседа пред възрастни хора, а в четвъртък се среща с младежи. Словото му е ясно, с много примери от духовния опит на древни отци и на съвременни старци и най-важното – никога не осъждащо, но свидетелстващо за красотата на личното общуване с Бога.

Митрополит Атанасий не подготвя писмено беседите си и в това без съмнение се проявява неговата харизма на проповедник. Скоро вярващите започват да ги записват като звукови файлове, пускат ги в интернет, за да могат и други хора да ги чуят и да намерят отговори на своите въпроси. Така се сбъдва пророчеството на стареца Филотей Зервакос, който дава на още съвсем младия духовник следната заръка, записана на гърба на икона на св. Никон Покайни: „Проповядвай покаяние. След 30-те”.

Книгата „Изкуството да живееш с Бога“ е посветена на 10-годишнината на „Двери“ и на читателите на сайта, които вдъхновяват екипа ни да работим за християнската просвета.

Сборникът с беседи е в обем 387 страници и може да бъде закупен на преференциалната цена 10 лв. в книжарниците на столичните храмове „Св. Седмочисленици“ и „Покров Богородичен“, както и в книжарница „Книжици“.

Предстои да се отпечата и втори том с беседи на същия архиерей.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hwru 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.