Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

10419007 937391552979547 2514378726668962192 nС тържествена света литургия, водена лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, вчера беше отбелязан храмовият празник в сравнително новата столична църква „Възнесение Господне”, в която се съхранява и частица от св. Кръст Господен. В празничната литургия участие взеха още викарият, Браницки епископ Григорий, протосингелът на Софийска епархия ставроф. ик. Ангел Ангелов, председателят на храма свещ. Валентин Тупаров, свещеници от столицата и дякон Васил Танев. Храмът беше изпълнен с миряни както от енорията, така и от различни краища на столицата. Много от тях в края на светата литургия пристъпиха към свето причастие.

Малко преди патриарх Неофит да влезе в храма множеството християни, събрали се там, с голяма радост посрещнаха иконата на св. Богородица от таксидиотския диптих, пазен някога в гръцкия манастир Косиница. Тя беше донесена от монаси от Гигинския манастир "Св. безсребърници Козма и Дамян" специално за празника, за да могат повече християни да й се поклонят. Иконата остана в храма през целия ден, а опашката от чакащи не намаля до 18 ч., когато свещеният образ беше върнат обратно в Гигинския манастир, където ще остане до 24 май включително.

Свещ. Валентин Тупаров заедно с дейни християни от енорията предварително беше организирал отпечатването на малки иконки с лика на св. Богородица от Косиница, които вчера бяха раздадени за благословение на миряните, пристъпващи за поклонение пред иконата в храма. Енорията на този столичен храм е една от най-сплотените в града, а нейните членове са отворени към организация и участие в различни благотворителни и други инициативи.

Снимки: Петранка Томова

posreshtane na ikonata-2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hauq 

Разпространяване на статията: