Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

800x800  images stories 2015 04 IMG 8736С тържествен водосвет и освещаване знамето на общината от Плевенския митрополит Игнатий в храма „Свети Николай” започна празникът на Плевен на 15 май, съобщава сайтът на общината. На този ден кметът на града проф. д-р Димитър Стойков обяви св. Георги за закрилник на Плевен.

Празнично шествие начело с иконата на св. Георги Победоносец тръгна от храма „Св. Николай“ към централния площад „Възраждане”. Там митрополит Игнатий прочете поздравлението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за празника и по повод обявяването на свети Георги Победоносец за светец закрилник на Плевен. В словото си кметът проф. д-р Стойков официално обяви: „За мен е чест в този ден с благословията на Българската православна църква в лицето на митрополит Игнатий да обявя за светец закрилник на града ни свети Георги Победоносец.  Името на тачения от народа ни светец е носел един от най-големите мъжки манастири, съществувал преди много векове в днешния парк „Кайлъка”, гласи „Историята на Плевен до Освобождението” на именития ни съгражданин акад. Юрдан Трифонов. „Свети Георги Победоносец” се нарича един от най-свидните ни символи - параклисът мавзолей, вграден в герба на Плевен. В деня на Свети Георги - 6 май, честваме храбростта и Празника на Българската армия. Градът ни винаги е бил символ на героизма с епопеята преди 138 година и горд със славните подвизи на Девета плевенска дивизия и Четвърти пехотен плевенски полк.
Нека Свети Георги Победоносец бди над всички нас, нека ни обединява в мислите и ни води в делата!”, каза градоначалникът.

Гости на тържеството бяха: председателката на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, народни представители от Плевенския район, делегации от побратимените на града Централен административен окръг на град Москва и Ростов на Дон - Русия, Кайзерслаутерн - Германия, Плоцк - Полша, и Волос - Гърция.

Снимки: Сайт на община Плевен

Шествието с иконата на светеца покровител на Плевен:

2015-05-17 1116


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94rx6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]