Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

1аРусенският митрополит Наум публикува в своята facebook страница следното уточнение по повод решението на Св. Синод от 29 април т. г. за богослужебно поменаване на Симеон ΙΙ като цар на българите. Става ясно, че уточнението е по повод постъпилите множество запитвания на клирици и миряни относно това решение:

„Във връзка с някои запитвания към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от клирици и миряни, относно споменаването в богослуженията името на Негово Величество цар Симеон ІІ, утвърдено по изричното предложение на Пловдивския митрополит Николай, уточняваме: Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение”.

По този начин българските митрополити оставят на преценката и личните убеждения на свещениците дали да поменават или не Симеон II по време на службите.

Дни след публикуването на решението на Синода на официалния сайт на Българската патриаршия, то бе свалено и след това редактирано, като от новия вариант отпадна изразът „дава благословение” и така решението придоби задължителен характер. Видимо промяната е станала без знанието на митрополитите, гласували решението. Не е ясно по чие усмотрение е променен текстът на решението. Двата му варианта на официалната страница на Св. Синод може да видите тук и тук.

Реакцията на Русенска митрополия с вчерашна дата изразява видимо неудовлетворение от промяната на текста, направена постфактум в синодния сайт.

Освен това стана ясно, че така оспорваното в обществото синодно решение все още предстои да бъде подписано от архиереите, което би трябвало да се случи по време на лятното им заседание през юни. Траянополският еп. Киприян, викарий на Врачанския митрополит, лаконично обясни пред местната преса, защо не поменава Симеон ΙΙ по време на богослуженията: „Не сме получили никакво писмено указание от Светия Синод”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94hry 

Разпространяване на статията: