Мобилно меню

2.8153846153846 1 1 1 1 1 Rating 2.82 (65 Votes)

3ril06di 47_0По предложение на Пловдивския митр. Николай на днешното си заседание Св. Синод е взел решение, с което „дава благословение при извършване на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на БПЦ да се споменава името на Негово Величество Симеон Втори, цар на българите”.

Поменаването в рамките на светата Литургия ще става при: Великата ектения, Сугубата ектения, на Великия вход, както и при многолетствието в края й.

Една от причините за това решение са повдигнатите в някои медии въпроси относно отношението на Църквата към Симеон Втори. Архиереите са се почувствали обвинени в непоследователност: от една страна, смятат бившия премиер за цар, а от друга, не го споменават като такъв на богослуженията. С решението, което приеха днес, митрополитите са решили да бъдат последователни докрай в уважението към царя и почитта, която смятат, че следва да му се отдава.

2015-04-29 1245-2По решение на Св. Синод Симеон Сакскобургготски ще бъде награден първи с църковно отличие по време на тържествата в Плиска. Втори ще получи ордена си премиера Бойко Борисов и накрая – директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

Съобщението за поменаването на Симеон Втори по време на богослуженията в диоцеза на БПЦ беше публикувано тази вечер на официалната страница на Св. Синод и малко по-късно – свалено. Не е ясно какви са мотивите за това.

 

44


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/944qq 

Разпространяване на статията: