Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

10959730 750294821733474_5884382411888494751_nПовече от три години ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” поддържат станалия вече популярен Блог Добротолюбие. Мотото, което движи екипа на блога, е: „Ние обичаме доброто”, а целта, която са си поставили младежите, е чрез Блог Добротолюбие словото Христово и боговдъхновеното учение на Православната църква да достигнат до повече хора. Младежите, поддържащи блога, имат и канал в Youtube, където могат да бъдат чути аудио-записи на проповеди и слова на св. отци.

Най-новият проект на екипа на блог „Добротолюбие” е електронното православно списание „Светоглед”, чийто първи брой излезе в края на месец януари. За това, какво представлява едно православно онлайн-списание, какво можем да прочетем в него и какви бъдещи проекти замислят амбициозните православни младежи от блог „Добротолюбие”, разговаряме с Ангел Карадаков, един от администраторите на блога.

Соня Спасова: Към каква аудитория е насочено електронното православно списание „Светоглед”?

angel karadakovАнгел Карадаков: Нашето списание е насочено предимно към младите хора в Църквата. Смятаме да публикуваме статии, коментари, мнения за това, което се случва около нас през погледа на младия човек в Църквата и неговата оценка за случващото се около него. Именно затова избрахме и името Светоглед. Чрез списанието ще се опитаме да дадем още един поглед върху нещата. Не е случаен и слоганът, на който се спряхме, а именно „Нашата визия за света”.

Идеята ни е чрез онлайн-списанието да допълним нашия блог „Добротолюбие”, като, от една страна, дадем по-разчупен вид на блога, а, от друга, чрез публикациите в „Светоглед” да се опитаме да разкрием още един оттенък на добротолюбието.

- Какво можем да прочетем в първия брой на списанието?

- Подготвили сме превод на статия, разказваща за една студентска организация, наречена „Бяла роза”. Тя е основана в Германия от младежи-християни по време на Втората световна война с цел да се бори срещу фашизма. В рубриката ни за православни църкви и манастири в чужбина представяме историята за манастира „Св. Богородица Утешителка”, който се намира в Квебек, Канада, а в рубриката ни за култура и изкуство имаме интересен материал за софийската ротонда „Св. Георги”.

- С каква периодичност ще излиза списание „Светоглед”?

- Списанието ще излиза в края на всеки месец, така че следващия брой можете да очаквате в края на февруари. Публикациите са на сайта на нашия блог (тук). Засега списанието е само в онлайн вариант. Надяваме се в бъдеще да започнем да го издаваме и на хартиен носител.

- Какво сте подготвили за следващите броеве?

jkhu- Имаме идеи за много рубрики, които се надяваме да имаме възможността да развием. Една от тях е участие на гост-лектори. По този начин в списанието ще присъстват утвърдени имена в сферата на богословието, с които ще коментираме актуални теми, които засягат младите хора в Църквата. Първият ни гост още във втория брой на списанието ще бъде проф. Иван Желев. Предвиждаме да публикуваме интервюта с видни съвременни духовници, включително и от чужбина. Вече сме кореспондирали с някои от тях, например с митрополит Калистос (Уеър). Смятаме да се свържем с архимандрит Захария от манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс, Англия, също имаме намерение да установим контакт с една монахиня от Австралия – сестра Васа, която води интересна радио-рубрика.

- С екипа на „Добротолюбие” замисляте ли други проекти?

- Да, имаме някои идеи, като например да запишем житията на всички светци в аудиоформат и да ги дарим на Съюза на слепите в България. Има и други интересни неща, с които тепърва ще се занимаем, но тях ще оставя в тайна, за да може изненадата да бъде пълна. Готвим, надявам се, добри неща и – дай, Боже! – да се харесат, пък и да са ни за спасение преди всичко.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dfcy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]