Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 8914Храм „Св. вмчк Теодор Стратилат” в кв. Райково, Смолян, почете патрона си с празнична св. Литургия, оглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. В служението с него бяха: домакинът – енорийският свещеник Иван Василев, секретарят на архиерейското наместничество прот. Запрян Шиков от храм „Св. Неделя”, отец Димитър Одаджиев от храм „Св. Богородица” и иподякон Даниел Апостолов.

Именниците от Райково са единствените в региона, които празнуват Тодоровден на 8 февруари, когато се почита св. великомъченик Теодор Стратилат и когато е храмовият празник на църквата им, построена в далечната 1836 г. На този ден много миряни прекрачиха прага на храма с надеждата да получат Божията благодат по молитвите на светеца и да съучастват в св. Литургия, отслужена от архимандрит Висарион. На храмовия празник на „Св. Теодор Стротилат” гостува и църковният хор на смолянския храм „Св. Неделя” с диригент Росица Казалиева. Техните песнопенията внесоха допълнителна красота в молитвената атмосфера на празника.

Тъй като тази година 8 февруари съвпадна с Неделята на Блудния син, архиерейският наместник припомни притчата, разказана от Христос в Евангелието според Лука. Изключително силните моменти: покаянието на сина, пропилял наследството и водил порочен живот, завърнал се при баща си с думите: „Татко, съгреших пред Бога и пред тебе”; радостта на бащата, неразбрана от големия му син, който проревнувал за даденото пиршество в чест на завръщането; отговорът на бащата към големия брат: „Синко, ти винаги си с мен и всичко мое е твое. А сега трябва да се развеселим, защото твоят брат беше загубен и се намери, заблуден беше и се осъзна”. Всичко това е толкова актуално и днес! Но няма къде да се припомни, освен в църквата. Затова са и благодатни неделните литургии.

IMG 8931Прот. Запрян Шиков произнесе слово за делата на св. вмчк Теодор Стратилат и неговата безпределна вяра в Христос, понасяйки неимоверни мъчения от римския имп. Лициний в началото на 4 в. С избодени очи, той бил посечен с меч.

След това отец Запрян прочете архипастирското обръщение на Пловдивския митр. Николай по повод делото за манастира „Св. Кирик и Юлита”. На 11 февруари Върховният касационен съд ще заседава след поредно обжалване от страна на Съюза на архитектите, който не приема решенията на двете поредни съдебни инстанции – Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд за връщане на манастира на Българската православна църква в лицето на Пловдивска митрополия. Манастирът, който се намира в с. Горни Воден, край Асеновград, е отнет от Църквата от комунистическата власт през 1982 г. за нуждите на т. нар. „Международна архитектурна академия”. Пловдивска митрополия обяви 9, 10 и 11 февруари 2015 г. за дни на извънреден строг пост, в които да се отправя от всички благочестиви православни християни непрестанна, силна и искрена молитва за справедливо решение.

На храмовия празник на църквата „Св. вмчк Теодор Стратилат” в Райково архимандрит Висарион заедно със свещениците отслужи благодарствен молебен по повод тежките наводнения в Смолянско през миналата неделя, при които, слава на Бога, не се стигна до извънредни ситуации и смъртни случаи, както през август 2005 г. Той отправи искрена молитва към Господ и св. Богородица да закрилят Смолян и Родопите.

Отслужено беше петохлебие и се извърши лития около храма с храмовата икона с изображенията на св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тирон, който ще се празнува на 17 февруари, а след това и на т. нар. Тодорова събота (тази година на 28 февруари). На всички участници в храмовия празник беше раздадена благословена храна.

Архимандрит Висарион оглави празничната св. Литургия:

IMG 8954

Благодарствен молебен в края на богослужението:

IMG 8963


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dfud 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата