Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

20152701 1Да не се допуска разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни. Около тази теза се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и главният мюфтия на Мюсюлманското изповедание в България д-р Мустафа Хаджи, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. „Противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите”, категоричен беше премиерът Борисов, който прие на работна среща главния мюфтия, временно изпълняващия длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов.

„Не трябва да допускаме противопоставяне, а трябва всички грижливо да пазим етническия мир”, подчерта министър-председателят. „Имаме чудесен модел на мирно съжителство. Наша е отговорността да съхраним този модел”, добави Борисов. Той посочи, че е необходимо да се съхрани мъдростта в обществото без да се дава възможност традициите по отношение на изповядването на религията да бъдат променени. Премиерът допълни, че все още може да се гордеем, че не сме допуснали да има български гражданин на страната на т. нар. „Ислямска държава”. Според него това не трябва да ни успокоява, а да ни ангажира да вземем всички необходими мерки, за да не се случва.

„Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България, прави всичко възможно техният религиозен живот да не бъде поставен под чуждо влияние”, каза Главният мюфтия. По думите му, колкото по-добре функционира изповеданието, толкова подобни рискове биват понижавани.

Пред премиера д-р Мустафа Хаджи постави въпроса за нуждата от висше учебно заведение, в което да се образоват местните религиозни дейци и то да се случва под наблюдението на държавните органи и Главно мюфтийство.

„С общи усилия, включващи държавна подкрепа, смятам, че бихме успели да съхраним зрелостта на българския народ”, подчерта още Главният мюфтия.

Снимка: Government.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dq68 

Разпространяване на статията: