Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

P1270155Днешният ден беше изключително тържествен за жителите на столичния квартал „Дружба 1”. И в двата храма край езерото в квартала – „Св. Наум“ и „Въведение Богородично” – беше отслужена празнична св. Литургия, съответно от ик. Христо Пудин и свещ. Владимир Дойчев. От рано сутринта на Богоявление двата храма бяха препълнени с миряни, дошли да вземат участие в св. Литургия.

След празничното богослужение беше извършен и Велик Богоявленски водосвет, а стотици богомолци дойдоха да участват в молитвеното последование и да си вземат от осветената вода. Отец Христо от храм „Св. Наум” припомни на присъстващите, че водата, осветена на Богоявление, е голяма светиня, към която трябва да се отнасяме с уважение. Той разясни, че богоявленската вода може да се приема от всички, особено от болни и нуждаещи се хора, и е годна в продължение месеци и години след извършване на водосвета.

По-късно през деня Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши тържествен водосвет при езерото в квартал „Дружба – 1”. Празничното събитие зачете и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Епископ Григорий поздрави присъстващите гости и жители на квартала, като им пожела светлината на днешния празник да докосне душите и сърцата им. В събитието взеха участие още Главният секретар на Св. Синод, архимандрит Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, енорийските свещеници, протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев, много енориаши и жители на квартала, дори християни от други части на столицата. След това епископът, съпроводен в шествие от богомолците, хор църковни певци и клириците, хвърли кръста в ледените води на разкритото пространство от повърхността на замръзналото езеро. Въпреки минусовите температури около петдесет мъже се спуснаха, устремени към кръста. Най-бърз беше 30-годишният Денис Белов, който от години живее в САЩ, но се е върнал за малко в България, за да посрещне празниците с близките си.

За енорийските свещеници в кв. „Дружба” задълженията около днешният празник ще продължат до 9 ч. вечерта. Цял ден в храма техните енориаши се записват, за да бъдат посетени от отците, които да поръсят с богоявленска вода техните домове. Тези обиколки на свещениците из блоковете на огромните им енории ще продължат до късно.

Снимки: авторът

Епископ Григорий поздрави присъстващите с големия християнски празник:

P1270160

На именния си ден кметът Йорданка Фандъкова бе на богоявленския ритуал по хвърляне на кръста в кв. „Дружба”:

P1270165

В литията взе участие преподавателят от Богословския факултет на СУ д-р Павел Павлов:

P1270169

Около петдесет мъже се хвърлиха в ледените води на езерото:

P1270175

Победителят Денис Белов:

P1270180


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d8u4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]