Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 0211В навечерието на Рождество Христово се увеличи сестринството на Драгалевския манастир „Успение Богородично” край София. Снощи, след отслужването на тържествената вечерня, оглавена от Браницкия еп. Григорй, се извърши пострижение на нова монахиня. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, послушницата на св. обител Теменужка прие монашески постриг и получи името Йоана. Във вечерното богослужение взе участие и ефимерият на манастира архимандрит Алексий.

Това духовно тържество уважиха много гости – монахини от други женски обители, дългогодишни приятели на послушницата и хора, които помагат и се черкуват всяка неделя в манастира и които с течение на годините са се превърнали в част от неговия живот.

Със своите молитви дойдоха да подкрепят в този важен момент послушница Теменужка - вече монахиня Йоана - и тримата свещеници от столичния храм „Покров Богородичен”, към чиято енория тя принадлежеше преди да постъпи в Драгалевския манастир преди повече от шест години. Тук бяха предстоятелят о. Николай Танев, о. Живко Лозанов и о. Георги Янъков.

След края на вечернята Браницкият еп. Григорий поздрави послушницата, приела монашеското наметало на смирението и послушанието. Той подчерта голямата необходимост от монаси в днешно време в нашата страна. Негово Преосвещенство припомни, че светлината на ангелите е Бог, на монасите – светците, на миряните – монасите. И пожела на монахиня Йоана да бъде светъл пример за всички хора.

Сестринството на манастира наброяваше две монахини. След напускането на едната, другата монахиня - Серафима - стана игуменка на светата обител. Новата монахиня Йоанна (Теменужка Парасова) е родена във Видин, завършила е специалност „Социална педагогика” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като координатор на проект за работа с деца в неравностойно положение към фондация „Покров Богородичен”. По-късно, през 2005 г., става координатор на милосърдната дейност в Енорийския център към храм "Покров Богородичен", както и на проекта „Коледна звезда” в помощ на деца, лишени от родителски грижи. Този проект и до днес е съществена част от енорийския живот на храм „Покров Богородичен”. Чрез него ежегодно се помага на стотици социално слаби деца, хора с умствена изостаналост и на деца от институции от различни краища на България, а знанията и уменията, предадени от Теменужка на новия координатор на проекта, са в основата на днешното му развитие и успех.

Нека всички пожелаем на сестра Йоана да се спасява в Господа!

Браницкият еп. Григорий оглави вечерното богослужение:

IMG 0096

Свещениците от храм „Покров Богородичен” уважиха голямото събитие в живота на новата монахиня:

IMG 0141

На клира пяха о. Георги Янъков и певци, ръководени от Андрей Касабов:

IMG 0158

Новата монахиня Йоана и игуменката Серафима:

IMG 0260

Епископ Григорий и дякон Васил Танев:

IMG 0285

Архимандрит Алексий с отците от „Покров Богородичен” о. Николай и о. Георги, и игуменката Серафима:

IMG 0078

Снимки: авторът.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dwf4 

Разпространяване на статията: