Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (14 Votes)

DSОт 17 до 19 декември на официално посещение в България пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външно-църковни връзки към Московска патриаршия.

Той беше посрещнат на летище София от епископ Тихон и Главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим.

Митрополит Иларион беше приет от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в приемния салон на Синодната палата в столицата. По време на приема, по решение на Синода, му бе връчен орден „Св. Кирил и Методий” І степен за църковни заслуги и във връзка със 100-годишнината от освещаването на Руското подворие в София. С орден „Св. Кирил и Методий” ІІ степен бе отличен и архимандрит Филип (Василцев), предстоятел на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

timСъщия ден той се срещна и с министър-председателя на България Бойко Борисов. Митрополит Иларион напомни на г-н Борисов за неговата среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил преди две години по време на визитата на патриарха в България. „Радвам се да Ви поздравя с връщането на поста министър-председател. Бих искал да Ви предам приветствие от Светейшия патриарх Кирил”. От своя страна, Бойко Борисов отбеляза, че иконата подарък, която е получил тогава от Московския патриарх, се намира в кабинета му. Митрополит Иларион отбеляза също, че „ние сме благодарни за поздравите, които отправихте към предстоятеля на подворието на Московския патриарх в София архимандрит Филип и ценим помощта, която му оказвате”.

Друга тема, включена в разговора на митрополит Иларион с българския премиер, бе за Украйна. „Ние разбираме, че една от причините за днешната криза е ситуацията в Украйна. За нашата църква тази ситуация е много болезнена. Както знаете, нашият патриарх е патриарх и на Русия, и на Украйна. Нашето паство както в Русия, така и в Украйна желае мир. Народът в Украйна сега е разделен на принципа на политическите симпатии, но нашата Църква обединява всички. Нейните членове са хора, които са от двете страни на барикадите и Църквата не трябва да поддържа едата или другата политическа сила. Това е нашата твърда и последователна позиция”.

На 19 декември Българският патриарх Неофит и Волоколамският митр. Иларион ще отслужат св. Литургия в руската църква. По-късно същия ден митрополит Иларион ще отпътува за Велико Търново, където ще дари от името на Руската православна църква камбани за новостроящия се двуетажен храм в старата столица, посветен на св. вмчк Георги Победоносец и Св. Възкресение Христово. Митрополит Иларион ще получи и почетната титла „доктор хонорис” кауза на Великотърновския университет.

Снимки: Патриархия.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dw8w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]