Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (40 Votes)

 MG 7230Група общественици, сред които са видни юристи, учени и публицисти, изпратиха благодарствено писмо до Негово Светешество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, председател на Св. Синод на Българската православна църква, във връзка с решението да се отмени планираното ръкополагане на скандалния архимандрит Дионисий за епископ на Църквата ни. След силните протести на клирици, монаси, монахини и миряни от епархията и от цялата страна, след обръщения на знакови личности от българското общество, включително и след 4-часовото молитвено бдение на 9 декември пред Синодната палата това злополучно намерение беше отменено. Сам Светейшият ни предстоятел пое отговорността за възстановяването на мира в Църквата и затова той заслужено получава благодарности от всички страни.

Ето и текта на благодарственото писмо на групата общественици:

Ваше Светейшество,

Обръщаме се към Вас със синовна почит и дълбоко чувство на благодарност.

В светлите дни на Рождественския пост, когато с пост и молитва се готвим да посрещнем Родилия се заради нас и нашето спасение Божи Син, Вие отново ни дадохте архипастирски урок по чест, достойнство и добротворство; дадохте ни задължаващ пример за подражание; напомнихте ни думите на св. апостол Павел: „Чрез закона умрях за закона, та да живея за Бога. Разпнах се с Христа и вече не аз живея, а Христос живее в мене” (Гал. 2: 19-20); доказахте, че само заедно – клирици и миряни, духовници и народ Божи – можем да устоим на всички изпитания и предизвикателства, преизобилни в нашето безмилостно, коварно и свирепо време. Дадохте ни този урок с бащинска грижа, без надменност, без самолюбие, без суета.    

Щастливи сме, че във Ваше лице имаме истински духовен водач, безстрашен Христов воин, съвест на Църквата и пазител на Божията истина, Първойерарх с просветлен дух и апостолска доблест – непоклатим стожер на православната вяра, на нейната нравствена чистота и вековечно благолепие.

Благодарим Ви, Ваше Светейшество, че ни учите на мъдрост, благост, разсъдителност, смирение, благородство, отговорност, родолюбие и нелицемерна любов.

Благодарим Ви за Вашата чиста и благотворна отеческа обич.

Молитвено пожелаваме на Ваше Светейшество здраве и сили във Вашето благодатно служение на Бога и на народа. За да ни озаряват и водят още дълги години Вашата светла вяра, мъдрост и достолепие.

За много и благословени години, Светейши Владико!

Целуваме архипастирската Ви десница!

Иван Минев, Даниела Доковска, Ина Лулчева, Цветана Чуклева, проф. Емил Мингов, доц. Кристиан Таков, доц. Пламен Попиванов, доц. Петя Шопова, Борислав Цеков, Велислава Дърева, доц. Ивайло Найденов, доц. Емил Иванов, проф. Иван Желев, проф. Климентина Иванова

Снимка: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dw9x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]