Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

Пловдивският митрополит Николай оглави днес св. Литургия в манастира „Св. Кирик и Юлита” край с. Горни Воден, квартал на Асеновград. Синодни архиереи, начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, както и епископи на БПЦ взеха участие в пищното богослужение. Стотици миряни с автобуси бяха доведени на празника в манастира, който завърши с постен курбан заради Рождественския пост. След св. Литургия Негово Светейшество отслужи благодарствен молебен по повод края на многогодишните битки на митрополит Николай за връщането на манастира във владение на Пловдивска епархия. В края на молебена Негово Светейшество се обърна със слово, в което отбеляза, че БПЦ винаги е спазвала принципа „Отдайте Божието Богу и кесаревото – кесарю”, завещан от Господ Иисус Христос. „Колко е радостно, когато виждаме, че светските власти все по-често осъзнават, колко е важно да се отдаде Божието Богу. Важно е за морала на нашия народ, за неговото благоденствие и благополучие, а оттам и за самата ни държавност”, каза Патриарх Неофит.

Митрополит Николай покани Негово Светейшество, митрополитите и епископите на БПЦ, за да отпразнува заедно с тях победата си над Съюза на архитектите в България. Средновековният манастир мина във владение на Пловдивска епархия през септември т. г. след дългогодишни съдебни битки (тук и тук) и в него вече са настанени четири монахини, които обаче имат и други задължения извън манастира.

Празникът в манастира „Св. Кирик и Юлита” беше старателно подготвян от Пловдивска митрополия. Негово Светейшество беше посрещнат в Пловдив със специални билбордове, приветстващи първойерарха на БПЦ.

Трима митрополити не взеха участие в богослужението в манастира – Американският и Австралийски Йосиф, Плевенският Игнатий и Русенският Наум. Архим. Дионсий също не присъства на тържествата.  

PC121766


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dw3c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]