Мобилно меню

3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (14 Votes)

20141130 0015Днес беше кулминацията на тържествата, организирани от подворието на Московска патриаршия у нас по случай 100-годишнината от освещаването на храма. По случай юбилея Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави тържествената служба в руската църква. Официални гости за тържествата от МП бяха Екатеринбургският митрополит Кирил, председателят на отдела за външно-църковни връзки на Украинската православна църква Лугански митр. Митрофан, секретарят на отдела прот. Николай Данилевич, ректорът на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон” прот. Владимир Воробьов. Вечерта в старинния храм „Св. София” се проведе празничен концерт.

В петък гостите от Русия и Украйна бяха приети от Негово Светейшество, като от българска страна в срещата участваха митрополитите Видински Дометиан, В. Търновски Григорий, Варненски и В. Преславски Йоан, Неврокопски Серафим, както и Главният секретар на Св. Синод архим. Герасим.

51Митрополит Кирил е поздравил Българския патриарх от името на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и председателя на Отдела за външно-църковни връзки на МП Волоколамски митр. Иларион (Алфеев). Първоначално беше обявено, че последният ще вземе участие в тържествата на подворието, но неговата визита без обяснения беше отложена за декември месец, когато той се очаква да стане почетен доктор на Великотърновския университет.

Луганският митр. Митрофан е предал поздравите на Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий, като в разговора е засегнал и проблемите на оглавяваната от него епархия, която е в центъра на военните действия в Украйна: „Аз представям Луганската епархия на Украинската православна църква, която днес е подложена на трудно изпитание: има война, умират хора, всичко се руши. Моля за Вашите свети молитви за нашите вярващи, които въпреки трудностите започват да се връщат в своите полуразрушени домове. Ние си оказваме всевъзможна подкрепа”.

Българският патриарх е отговорил, че трагичните събития, случващи се в братска православна страна, предизвикват у него дълбоко съжаление. Патриарх Неофит изрази подкрепа за каноничната Украинска православна църква, подложена на тежки изпитания.

112Предишния ден, на 29 ноември, патриарх Неофит, членове на Св. Синод, епископи и софийски духовници присъстваха на конференцията „Русия-България: образи на духовното единство” в актовата зала на Руския културно-информационен център (РКИЦ). С доклади във форума взеха участие учени от Русия и България. В Мраморната зала на РКИЦ беше открита фотоизложба, посветена на 100-годишнината от освещаването на руската църква в София.

Източник: Подворие „Св. Николай Чудотворец”


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dar3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]