Мобилно меню

4.8709677419355 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (62 Votes)

2014-11-30 2024Християните в София и страната са възмутени и скандализирани от решението архимандрит Дионисий (Мишев) да бъде ръкоположен в навечерието на Рождество Христово за епископ и то като втори викарий на Софийския митрополит. Утре в Софийска митрополия, както и в Св. Синод, ще бъде връчено Открито писмо до Патриарха, който предложи скандалния млад духовник за епископ, както и до всички членове на Св. Синод. Писмото е подписано от християни, известни на църковната общност у нас с активната си и дългогодишна дейност в полза на родната ни Църква. Сред инициаторите са богослови, историци, общественици: д-р Велеслав Малев, Димитър Спасов, Венцислав Каравълчев, адвокат Мина Константинова, Момчил Методиев, Тони Николов, Михаил Шиндаров и др.

В своето отворено писмо те настояват хиротонията на архим. Дионисий да бъде отменена, тъй като те нямат доверие в неговата личност като православен духовник. Отбелязват пълната липса на монашески опит на амбициозния духовник, който не е придобил в манастир най-важните качества на православния епископ: молитвен дух, себеотдайност, смирение, послушание и липса на стремеж към първенство.

Абсолютно недопустими за бъдещ православен епископ е неговата водеща роля в „архонтската афера”, която дълбоко скандализира вярващите от 2004 г. насам, съслужението му с католици, участието му в съвместни служби със съмнителни рицари и ордени, непризнати не само от Православната църква, но и от другите официални религиозни институции като Римокатолическата църква, Малтийския орден и др. За тези си действия архим. Дионисий не само не се е разкаял, но и публично е потвърдил гордостта си от тези свои действия в сайта на Св. Синод. Нещо повече, заразата от неговата дейност в тази насока се разпространява върху цялата Църква, още преди да е станал епископ, вместо да бъде осъдена и санкционирана в съответствие с църковните канони и устава на БПЦ.

Православната съвест на вярващите в българската столица, която носи името на Божията премъдрост, не позволява подобен клирик да бъде издигнат до епископ с такава роля в Църквата и Софийска епархия.

Инициирана е и подписка „Стоп Дионисий”. Още в първите минути от обявяването си тя беше подписана от над сто души. Можете да се присъедините към тях тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9daqc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]