Мобилно меню

2.8305084745763 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (59 Votes)

609755693Днес Св. Синод е взел решение да хиротониса още един епископ на БПЦ. Това е архим. Дионсий, началник отдел „Богослужебен” на Св. Синод. Той е бил предложен за епископски сан от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в чието тясно обкръжение архимандритът се намира. През лятото Негово Светейшество направи предложение за него да бъде назначен за главен секретар на Св. Синод, но синодните митрополити тогава отхвърлиха предложението тъкмо заради неприемливостта на личността на кандидата. Този път патриархът е направил „обход”, като поискал от синодалите архимандритът да бъде ръкоположен за епископ, за да го назначи за свой втори викарий. От избирането на новия предстоятел на БПЦ през февруари миналата година архим. Дионисий се стреми да е неотлъчно до него, като явно демонстрира своята пълна отдаденост на патриарха и е успял да го убеди, че му е много нужен помощник.

Решението за ръкоположението на архим. Дионисий не е взето единодушно от синодните старци. Против хиротонията са били митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим. Използвано е и отсъствието на Варненския митрополит при гласуването, тъй като той е бил натоварен с посрещането на делегацията от Русия, която ще вземе участие в утрешната конференция, посветена на 100-годишнината на руската църква в София. Отсъства и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, който се очаква следващата седмица да пристигне от Ню Йорк, но пък това обяснява и бързането още сега да се вземе решението с подходящ кворум.

Епископската хиротония на архим. Дионисий е насрочена за 21 декември в митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София. Ако се стигне до хиротонисването му, той ще получи титлата Стобийски епископ.

Архим. Дионисий е известен като един от създателите на архонтската афера в БПЦ, както и на други подобни доходоносни начинания с даване на „благороднически” титли. Желанието му за издигане в църковната йерархия ръководи напълно действията му, а високопоставените му покровители се превръщат в негови жертви, обслужващи кариеристичните му амбиции.

Повече за дейността на архим. Дионисий:

www.monitor.bgКак се става „Велик Архонт на БПЦ” – схемата в документи

Начало на архонтската афера

Архим. Дионисий признава за съпричастността си към „нелегалните” архонти

Рицари на Асизи и архонти манипулират със снимки на патриарх Неофит

На втората снимка: архим. Динонисий с рицарите от Асизи


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d3qw 

Разпространяване на статията: