Мобилно меню

2.5094339622642 1 1 1 1 1 Rating 2.51 (53 Votes)

щсщкдщиБелоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Видинския митр. Дометиан, и протосингелът на митрополията архимандрит Антим се помириха, съобщава сайтът на Видинска митрополия. Белоградчишкият еп. Поликарп поема изцяло вината за развоя на събитията през последната седмица и е изпратил покайно писмо до митрополит Дометиан и архим. Антим. Последният приема извинението на еп. Поликарп, като го е изповядал и му е опростил греховете. И двамата изповядват, че архипастирската грижа и управлението на епархията са в ръцете на Видинския митр. Дометиан и епархийския съвет, на които „поднасят искрено извинение и поклон”. Публикуваме пълния текст на писмото на епископ Поликарп и изявлението на архимандрит Антим:

 

b8b69e5cbb0cbb45959a87886cf028d7Покайно писмо от Белоградчишкия епископ Поликарп:

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ, ПОЧИТАЕМИ ХРИСТИЯНИ,

Позволете ми в навечерието на Рождественския пост да застана пред Вас и да разкрия душата и сърцето си, да изповядам себе си, така както в древно време постъпваха християните, воглаве със своите пастири. Да дам искрено и сърдечно покаяние за всичко онова, което помрачава моя живот, чувства, настроение, мисли, действия и дисциплина.

Това мое желание да пристъпя и се изповядам пред Вас е нелицемерно и е продиктувано от чувство на покаяние, сърдечност, грижа за душата си, любов и желание за единство в нашия Господ и Спасител Иисус Христос между всички ни.

Позволете ми да пристъпя и към моето покаяние:

През изминалата седмица Видинска епархия и респективно родната ни православна църква бе разтресена от съблазън, скръб и разочарование.

Изповядам, че зад всичко това стояха моите действия, мисли и реакции. Стоеше моята злоба, завист, лицемерие и борба за надмощие и власт. За всичко това се разкайвам и искам прошка, както от Видинския митрополит Дометиан, архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, от всечестните отци, монаси и монахини, от нашата Видинска епархия, така и всички, които по една или друга причина са засегнати или са се засегнали.

С всичко това измених и изневерих на своя монашески подвиг-обет, на моя сан и отговорността, която имам пред Бога, да бъда пример и утеха на вярващите, символ на евангелски път и истина.

Разкайвам се за всичко, което изговорих, написах и направих знаейки, че наранявам хората, които най-много обичам, почитам и уважавам в лицето на отци, братя и сестри в Господа.

Разкайвам се, че едни наскърбявах, обвинявах и злословех за тях, а други с действията си карах и подбуждах да злословят, обвиняват и „воюват”.

Думите не ми стигат да изкажа всичко, но падам пред всички тях и искам прошка за онова, което допуснах, което в никакъв случай не е дело Христово, а дело на врага на човешкото спасение. От Христов, се превърнах роб на дявола и неговите кроежи и примки.

Правейки лична равносметка виждам, че през всички дни на моя живот, така съм постъпвал, че съм наранявал хората до мен, най-личните мои приятели и братя и съм изневерявал на тяхната любов и подкрепа.

В цялата породена ситуация аз съм виновен, както за подвеждането на Видинския митрополит Дометиан, за подбудената омраза към архимандрит Антим, които особено ценя, обичам и се прекланям пред техния всеотдаен и достоен труд за полза на светата ни църква, така и за това, че изпълних сърцата на хората със страдание и мъка.

С благословението на моя духовен отец, Велички епископ Сионий, аз направих и своята лична изповед пред най-засегнатия и обвинен несправедливо, архимандрит Антим, срещу когото посегнах, като с това исках съвсем умишлено да „пролия братова кръв”, изповядах всичко, което написах и тук, като единствен виновен за всичко станало, съвсем сърдечно и покайно, и след като получих неговата прошка, се прегърнахме, целунахме братски и призовахме Бог по своята велика милост и благост да ми прости всички прегрешения и простъпки и да ми дава мъдрост, любов и достойност в епископското ми служение.

Моята изповед пред него беше според силите ми нелицемерна и нелъжовна, както това и пиша пред Вас, затова силно разкайвайки се и искайки прошка от всеки един от Вас, Ви умолявам да ми простите прегрешенията, да се помолите за мен, щото от тук нататък Бог да ми дава мъдрост и сили да бъде не моята воля, а Неговата, така както Той ни завеща в Светото Евангелие.

Ваше Високопреосвещенство, Ваше Високопреподобие, Боголюбиви отци, Преподобни сестри, Възлюбени в Господа братя и сестри,

Правейки земен поклон пред Вас, прося да ми простите прегрешенията волни и неволни, да приемете моето дълбоко разкаяние и да се молите за моето вразумяване, та да се покажа наистина достоен за званието и честа, които Бог ми е дал и поставил в тях.

Прощавайте и се помолете за мен!

С искрено и неподправено покаяние,

† Белоградчишки епископ

 

thumb block record 575 6r1x2y8t6gИзявление на протосингела архим. Антим:

Свидетелствам за истинността на изложеното от Негово Преосвещенство † Белоградчишки епископ Поликарп и за искреността на неговото покаяние, което ми разкри в тайнството изповед пред невидимото присъствие на Бога. Приех да възложа недостойната си ръка върху епитрахила и неговата глава, защото моят възлюбен духовен брат вече епископ, пристъпи с безпримерно (невиждано до сега) покаяние и ме увери да го сторя защото бе воден от дълга на нашите монашески обети, еднакви и за двама ни, а не от нашите санове и длъжности.

ПРОСТЕНО – ПРОСТИ, СКЪПИ МОЙ ДУХОВНИ БРАТЕ!

АРХИМАНДРИТ АНТИМ

 

Изявление на двамата:

С взаимна обич в Христа Бога свидетелстваме, че Архипастирската грижа и управлението на Видинска епархия са в ръцете на Видинския митрополит Дометиан и подведомствения му Епархийски съвет, на които поднасяме искрено извинение и поклон.

Нашето желание е да престане интерпретирането на случая в общественото и медийното пространство с коментари които могат да съблазнят православните християни и да отблъснат най-малките.

Постъпките ни са дела на слаби и недостойни човеци, но се молим Бог да приеме нашето покаяние и недостигащото в Църквата да възпълни със Силата на Светия Дух. Амин!

† Белоградчишки епископ

АРХИМАНДРИТ АНТИМ

09.11.2014 г.

Видин

Тук може да видите целия документ с подписите на еп. Поликарп и архимандрит Антим Покайно писмо от епископ Поликарп.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/98cp8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]