Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

phoca thumb_l_dsc_0852На 14 октомври, в деня на св. Параскева-Петка Епиватска, Пловдивският митр. Николай извърши обновление на храма „Св. Параскева” в манастира „Св. Кирик и Юлита” край с. Горни Воден, квартал на Асеновград.

Пловдивска митрополия неотдавна влезе във владение на комплекса след дългогодишен спор със Съюза на архитектите, които ползваха базата като почивен дом и място за конференции.

В съслужение с Пловдивския митрополит бяха още двама епископи – Деволски Теодосий и Месемврийски Яков, както и архиерейските наместници в епархията. С офикия „ставрофорен иконом” беше отличен архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия иконом Йордан Георгиев.

В открито писмо, прочетено след края на слжбата, митрополит Николай защити свещениците от епархията си, които го придружаваха в деня на влизането му във владение на манастира. Според публикации в местната преса те се държали „вандалски, като хуни” и са изнесли и унищожили имущество на комплекса. Според митрополита това не отговаря на истината, а изнесените вещи са били в такова лошо състояние, че не са можели да се използват дори за благотворителност. Митрополитът отправи критики и към зам.-председателя на съюза на архитектите Илко Николов заради фразата му „Загубихме битката, но спечелихме войната”. Според владиката това означава, че има война, която се води срещу всички православни християни в България. Той изрази опасения, че като председател на Общинския съвет на град Пловдив архитект Илко Николов може да повлияе върху развитието на ситуацията и да „поведе тотална война срещу религиозните чувства на болшинството граждани на Пловдив”. Митрополитът обаче е убеден, че войната ще бъде спечелена от този, който има справедлива кауза.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/98ukk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]