Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

333134В събота в храм „Света Троица” в Габрово беше открит XII Празник на духовната музика. В първата концертна вечер се представиха пет хорови ансамбъла от Габрово, Ловеч, Русе, София и Поморие. Поздравление с пожелание за успех от името на Община Габрово поднесе зам.-кметът Нела Рачевиц. Венцислав Велев от Министерството на културата, като честити празника, пожела да продължи и занапред хубавата традиция.

Митрополит Григорий отправи благослов към множеството, изпълнило храма, участниците и организаторите от Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество, Народно читалище „Габрово 2002”. Той пожела: „Бог да дава сили и здраве да се осветят нашите души с вяра и упование в Божието благословение”.

И този път Празникът на духовната музика предложи великолепен концерт. Той започна с два тропара, посветени на св. Параскева (Петка Търновска) – покровителката на Габрово, „Тропар на св. патриарх Евтимий” от Стоян Бабеков и източноправославни песнопения в изпълнение на Камерен хор при храм „Успение Богородично” в Габрово, създаден само преди една година, с диригент Алексей Шепелев.

Под диригентството на Димитрина Дренска се представи смесен хор „Евстатий Павлов” при катедрален храм „Света Троица” в Ловеч. Техните изпълнения следваха православната традиция и „а капела” хорово пеене на българска църковна музика от Добри Христов, Стоян Бабеков, Петър Динев.

Мъжката камерна формация „Добромир Добрев” при храм „Св. Николай Мирликлийски – Чудотворец” от Русе с художествен ръководител и диригент Евгений Ганев, дългогодишен солист в Държавната опера в града, изпълниха произведения от Петър Динев, Добри Христов, П. И. Чайковски „Святий Боже”. Съставът, в който има и други певци от операта в Русе, открои красотата на тембрите в песнопенията.

EOS 2284-1Формацията „Трисагион (от гръцки – Трисвятое, името на един от най-древните литургични текстове) от София, създадена през есента на 2013 г., прикова внимание с т. нар. монодийно (византийско пеене). Триото с ръководител Никола Антонов популяризира „източно-църковната музика в нейния автентичен вид и литургичен контекст като живо богословие в химни”. „Фестивалът е уникално събитие за църковната, духовна музика в България. Всяка година го следя с интерес. Бих се радвал да участват все повече чуждестранни състави и хорове, изпълняващи различни видове църковна музика. Мисля, че организаторите се стараят много да запазят духа на фестивала, да представят както нови, така и класически композиции и автори, да се обръща внимание на хоровата музика, на източно-църковната, византийска музика. Нашият репертоар е изцяло с византийска музика – монодийно пеене”, сподели Никола Антонов, възпитаник на Софийската духовна семинария.

Дамският хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично” в Поморие в състав от 15 дами е ансамбъл, който се очакваше с интерес. Диригентът Йорданка Панчева-Туджарова е един от инициаторите на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть” в Поморие. Хорът е носител на престижни награди у нас и в чужбина. „Много приятно съм изненадана от фестивала в Габрово. Много съм слушала за него. Безкрайно сме доволни, че бяхме поканени, и от това, което чухме. Концертът премина в чудесна, приятелска, спокойна, задушевна атмосфера”, каза диригентът Йорданка Тужарова, която е автор на две изпълнения на хора - „Херувимска песен” и „Достойно есть”.

Като благодари още веднъж на организаторите и на габровските отци с архиерейския наместник отец Руслан Личев, митрополит Григорий запя „Многая лета”, подета от всички хорове и гражданството в храма.

Великотърновският митрополит Григорий:

EOS 2159

Протойерей Руслан Личев – архиерейски наместник на Габровска духовна околия:

EOS 2155

Камерна формация „Добромир Добрев” при храм „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец” от Русе:

EOS 2261

Дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично” в Поморие:

54444

77666

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/989yf 

Разпространяване на статията: