Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 20141011 110152Неврокопска епархия през последните дни стана средище на интереса на обществото по два повода – 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и 120-годишнината от възстановяването си. На 9 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и архиереи на БПЦ участваха в държавните тържества във връзка с хилядогодишнината от трагичната кончина на последния български владетел от първото българско царство, които се проведоха край петричкото с. Ключ в Националния парк-музей „Самуилова крепост”.

На 10 октомври вечерта в катедралния храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев беше отслужена празнична вечерня като начало на тържествата за отбелязване на 120-годишнината от възстановяването на Неврокопската епархия. В нея взеха участие Ловчанският митр. Гавриил и клирици от епархията, а песнопенията изпълниха смесеният митрополитски хор „Йеромонах Неофит Рилски” и Смесеният църковен хор „Йоасаф Дионисиат” от гр. Сяр (Серес), Гърция. И на двата хора основател и ръководител е известният протопсалт проф. Йоанис Папахронис.

Вечерта в културния дом на града беше организирана празнична програма. Откри я с архипастирски благослов Неврокопският митр. Серафим и даде думата на богослова Валентин Атанасов, който прочете доклад за възстановяването и дейността на българската епархия през изминалите 120 години. После на сцената излязоха двата църковни хора, които се редуваха в изпълнението на различни песнопения, а някои изпълниха съвместно, редувайки се в пеенето на богослужебните текстове в оригинал и в църковнославянски превод. Последва концерт от народна музика на състави от града и от епархията.

IMG 20141010 202811На 11 октомври, събота, отново в храм „Св. Кирил и Методий” беше отслужена празнична утринна и св. Литургия от митрополитите Неврокопски Серафим, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Траянополски Киприян и Браницки Григорий, съответно врачански и софийски викарии. Заедно с тях служиха клирици на епархията – съветници и архиерейски наместници. Песнопенията отново бяха изпълнени от двата хора – българския и гръцкия, като гръцките псалти успешно се включиха и в пеенето на църковнославянските текстове на литургийните молитви. На отпуста митрополит Галактион прочете патриаршеското и синодално послание във връзка с паметната годишнина. Неврокопски митр. Серафим благодари от името на клира и народа на епархията и изрази пожелание да се продължи делото на плеадата видни архиереи на БПЦ и пастири на Божия народ в Неврокопска епархия.

След литургията архиереи, клирици и народ отидоха на гроба на приснопаметния митрополит Натанаил в двора на митрополията и там митрополит Серафим отслужи трисагий за своя духовен старец и предшественик на митрополитската катедра, както и за митрополитите Иларион, Макарий, Борис и Пимен.

Справка: Неврокопска епархия е възстановена едва през 1894 г., дванадесет години след другите епархии на Българската екзархия, когато тези български земи са се намирали все още под турско господство. Но макар и късно възстановена поради противодействия от гръцка страна, през следващите десетилетия епархията става една от водещите в Българската православна църква, дала най-много клирици на българските епархии у нас и зад граница. Митрополитите й градят епархията не само в административно, но и в духовно отношение. Първоначално седалището е било в Неврокоп, преименуван сетне на Гоце Делчев. Но през 20 век седалището на митрополита е местено и в Горна Джумая (Благоевград), откъдето при избора на митрополит Натанаил през пролетта на 1994 г. то окончателно е върнато в Гоце Делчев.

Хор „Йеромонах Неофит Рилски” към Неврокопска св. митрополия е създаден по инициатива и с благословението на блаженопочиналия Неврокопски митр. Натанаил. Смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене се стреми да възроди и разпространява старата традиция на светогорското и рилското църковно пеене. Ръководител и диригент е г-н Йоанис Папахронис, сам той продължител на светогорската традиция в източното църковно пеене.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/989a9 

Разпространяване на статията: