Мобилно меню

3.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)

largedДнес в пловдивската митрополитска църква „Св. Марина” беше извършена хиротонията на Знеполския еп. Арсений. В Литургията взеха участие четирима митрополити: Пловдивски Николай, в качеството му на домакин на хиротонията, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий и Плевенски Игнатий. С тях съслужиха епископите Велички Сионий, Месемврийски Яков, Траянополски Киприан, Браницки Григорий. Молитвено присъства и Деволският еп. Теодосий.

Бъдещият епископ бе воден от архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, и архимандрит Поликарп. Архиерейския жезъл и митра бяха връчени на епископ Арсений от Пловдивския митр. Николай. Като най-голямо достойнство на младия епископ митрополит Николай изтъкна неговата вярност: „верността към светото православие, към светата Църква и към своя духовен старец – качество, което в безверното време на интриги и злоба, е велико достойнство”.

Знеполският еп. Арсений стана най-младият епископ на БПЦ – той е на 28 години. За неговото наречение за епископ Св. Синод прие специална наредба, която ще бъде предложена за одобрение на бъдещия Църковен събор. Синодалните архиереи се позоваха на чл. 53 от устава на БПЦ, който гласи, че Св. Синод в пълен състав може „да приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия свикан след издаването им Църковен събор”. Причината за специалната наредба е, че според устава на БПЦ за епископ може да бъде ръкополаган духовник, навършил 35 години (чл. 83, 2). 

Знеполският епископ Арсений ще бъде викарий на Пловдивския митр. Николай.

Снимка: За Кмета


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wh9a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.