Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Picture1hСлед тежко боледуване в ранните часове на 27 юни на 56-годишна възраст се престави в Господа иконом Стоян Стоянов, председател на църковното настоятелство на храм „Света Троица” гр. Добрич, съобщи Варненска митрополия. Иконом Стоян Стоянов беше епархийски съветник и дълги години архиерейски наместник на Добричка духовна околия. Преди повече от 10 години той основа и приют за бездомни хора и социална трапезария към духовния център в храма. Неговите събратя разказват, че до последния си ден в софийската болница „Св. Анна” е поддържал връзка с тях и се е грижел за текущите дела на поверената му енория.

Отец Стоян беше от онази голяма група свещеници в България, които бяха възпитани, насочени към Духовната семинария и Духовната академия от отец Георги Стоянов Пейчев от с. Жегларци, Добричко. Този о. Георги, който - слава Богу! - все още е жив, макар и немощен, благодарение на силната си вяра и преданост на Божията Църква като истински старозаветен патриарх стана физически и духовен баща, чичо и дядо на сигурно двайсетина свещеника на БПЦ из всички епархии, включително и в Страсбург. От него и племенникът му о. Стоян е получил първите си безценни уроци, които го направиха изряден свещенослужител, предан на Иисус Христос до сетния си миг. Добрите дела, които ще го следват и пред Божия престол, нямат изброяване. Сестрите и братята в Христос, получили неговите съвети, обич, духовна и материална подкрепа, няма никога да го забравят!

Бог да го прости и настани при Себе Си в Своето вечно царство!

Опелото ще се отслужи на 28 юни събота от 14:00 ч. в добричкия храм „Света Троица” от Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Храмът ще бъде отворен през цялата нощ, за да може всеки, който желае, да се прости със свещеника. Свещеникът ще бъде погребан от южната страна на църквата, в която служеше, съобщи неговият събрат о. Велико.

За приюта за бездомни и социалната трапезария в Добрич вижте „Приютът към храм „Света Троица” в Добрич разширява стопанството си”.

Коментари   

0 #12 Елена Гавалюгова 30-11--0001 02:00
Бог да го прости отец Стоян! Вечна и блажена памет!
Цитиране
0 #11 АРХИМАНДРИТ АТАНАСИЙ (СУЛТАНОВ) 30-11--0001 02:00
Бог да го прости отец Стоян! Наистина пример за изрядно служение! Никога няма да забравя годините които бяс семинарист в Пловдивска дух. семинария и как всяка година той осигуряваше брашното за хляба на цялата семинария! Бог да всели душата му в селенията на праведните! Вечна и блажена да е паметта му!
Цитиране
0 #10 свещ. Мирослав Енчев 30-11--0001 02:00
Бог да прости отец Стоян! Изключителен духовник, помогна на толкова много хора в нужда! Ще липсва на много хора! Много хора го обичаха, защото на всеки даряваше добротата си без да се щади! Голяма загуба за Добрич, за епархията и за цялата ни Църква!
Бог да прости!
Цитиране
0 #9 Недостоен 30-11--0001 02:00
Бог да го прости, вечна и блажена да е паметта му! Надали много хора знаят, че в годините на най- голяма мизерия в Софийската Духовна Семинария учениците винаги са имали хляб благодарение на него. Още едно от изключителното множество благородните дело извършени от него.
Цитиране
0 #8 Георги Георгиев 30-11--0001 02:00
Вечна Памет на отец Стоян, Ще липсва много на всички братя и сестри в роден Добрич.
Цитиране
0 #7 Иван Димитров 30-11--0001 02:00
Изряден човек и неуморен добър пастир, каквито рядко се срещат. Като архиерейски наместник той се грижеше за всички в духовната околия, търсеше средства да се ремонтират храмовете, обикаляше по заможните хора да проси за благотворителната дейност и, слава на Бога, намираше отклик, защото го познаваха в неговата жертвоготовност и безкористност. Дори беше натоварил един камион с жито и храна за животните при о. Иван и го докара в Нови хан, но покани д. Кирил да го даде от името на епархията, а да не е от името на о. Стоян! За отплата беше сменен от поста на архиерейски наместник, за да сложи владиката един лъже-калугер, дето след няколко месеца го изгониха най-позорно. А о. Стоян си продължи делото, защото неговото дело не беше да началства, а да служи на другите, както и Спасителят казва: "Син Човешки не дойде да Му служат, но да послужи и да даде душата Си откуп за мнозина" (Мат. 20:28)
Бог да го прости и да дава на семейството му утеха в сигурността на Божията милост към всички, които са Му благоугодили!
Цитиране
0 #6 Отец Д.Димитров 30-11--0001 02:00
Бог да го прости!Ще липсва на малките свои братя,за които се е грижел така усърдно.
Вечна и блажена памет и място във вечните жилища ,приготвени от Спасителя Христа!
Съболезнования на семейството и близките !
Цитиране
0 #5 Кирил Льосков 30-11--0001 02:00
Бог да прости отец СТОЯН и вечна да бъде паметта му!
Цитиране
0 #4 Simeonov P. 30-11--0001 02:00
Bog da prosti o.Stoian!Nai sardetchni saboleznovania na semeistvoto mu.Poslednata ni srethta bese v Paris predi dve godini.Vetchna i Blajena da bade pametta mu!
Цитиране
0 #3 Тошко Поптолев 30-11--0001 02:00
Бог да го прости !
Вечна памет !
Цитиране

Добавете коментар


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9w8ku 

Разпространяване на статията: