Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2014-06-23 1522В неделята на вечно живите при Бога български светци Църквата ни почете и паметта на покойния Български екзарх Йосиф, както и на всички загинали по време на неотдавнашното бедствие във Варна и Добрич наши сънародници. По решение на Св. Синод тази година беше ред на Варненския и Великопреславски митр. Йоан да отслужи в този ден (обикновено след датата на кончината на Екзарх Антим – 20 юни) св. Литургия в столичната катедрала „Св. Неделя”, за да се направи след това панихида при гроба на екзарха в южния външен притвор на катедралата. По време на причастния на литургията митрополит Йоан произнесе вдъхновено слово за живота и великото дело на Екзарх Йосиф.

След отпуста на литургията беше отслужена и заупокойната молитва. Тя беше оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и други архиереи във връзка с 99-годишнината от блажената кончина на този виден предстоятел на БПЦ (1877-1915 г.). Както по време на св. Литургия, така и на панихидата бяха поменати освен Екзарх Йосиф и всички онези, които при стихийното бедствие във Варна и Добрич загубиха живота си. В края на заупокойната молитва Патриарх Неофит каза: „Когато ни е тежко, се обръщаме към Този, Който може да ни помогне – към Бога. Вярата ни подкрепя и се надяваме тя да укрепи страдащите от това бедствие. Различни инициативи се провеждат във връзка със сполетялата ни беда. Бог да помогне на близките да преживеят този тежък момент и ние, с каквото можем, да им помагаме”.

Варненският митр. Йоан каза също: „Това е повод добре да размислим, че когато не можем да се обединим в празниците и в радостта на някакво събитие, то Бог допуска понякога да се обединим в такива скръбни обстоятелства”.

СправкаДнес за 60-и път БПЦ (след решение на Св. Синод от 1954 г.) почита с молитва и песнени възхвали всички онези проясияли в святост и праведност равноапостолни прсветители, покръстителят на народа ни, светителите – патриарси и архиереи на Българската православна църква, свещеномъчениците и мъчениците, преподобните и праведните мъже и жени от българския род или просияли по нашите земи. Подобни празници имат и други поместни православни църкви.

Снимка: БГНЕС


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wupf 

Разпространяване на статията: