Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

varna2По инициатива и с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан е започнала кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от пороите през последните дни във Варна, Добрич и други населени места. В съобщението от засегнатата от бедствието митрополия се казва:

„Вярваме, че във време на нужда от страна на нашите ближни, с общи усилия и с подкрепата и участието на българската общественост ще успеем да дадем своят принос за пострадалите наши в Господа братя и сестри”.

Освен по пътя на общонационалната SMS-кампания: DMS VARNA на номер 17 777 на стойност 1.00 лв. за всички мобилни оператори, Варненска митрополия предлага на онези, които биха искали да дарят повече от тази минимална сума, своите набирателни сметки:

ПИБ – клон Варна

IBAN: BG93FINV91501000144209 – в лева

BIC: FINVBGSS

и

IBAN: BG82FINV91501000144213 – в евро

BIC: FINVBGSS

Средствата ще бъдат предоставени на нуждаещите се с благословението на митрополита и под негов надзор. Банковите сметки са обявени и на сайта на митрополията.

Днес във всички храмове на Варненска и Великопреславска епархия се отслужиха заупокойни литургии и трисагии за душите на загиналите. Митрополитът отново заяви, че Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността „Траката” бедстващи семейства. Архиереят е посетил кв. „Аспарухово” още рано сутринта след бедствието и лично се е запознал с обстановката.

Доброволчески и благотворителни инициативи в помощ на пострадалите от водното бедствие в „Аспарухово” се организират в голяма част от варненските храмове. Енориаши и свещеници от аспаруховския храм „Св. цар Борис” са се включили в борбата с водната стихия още в първата тежка нощ. И към настоящия момент продължават да помагат в разчистването на улиците и разпределянето на храни, като се редуват непрекъснато. Предстоятелят на храма, ик. Добромир Георгиев, е част от кризисния щаб.

В духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” в старата част на града се събират одеяла, чаршафи, дълготрайни храни и консерви. По информация на кризисния щаб именно това са най-необходимите неща за бедстващите хора. Доброволци от енорията на храм „Св. Николай” са се включили в разчистването и отстраняването на щетите. От енорията на храм „Св. Атанасий” са предоставени за хората в „Аспарухово” пет палета с минерална вода. Доброволци участват в почистване на домове и улици и в разнасяне на храни сред бедстващите. От утре в същия храм стартира едноседмична дарителска кампания за събиране на средства за подпомагане на конкретен дом, пострадал тежко от стихията.

Митрополит Йоан, който тази вечер трябва да пристигне в София за утрешната св. Литургия и панихида в памет на Екзарх Йосиф в столичната катедрала „Св. Неделя”, организира и съгласува действията на църковните настоятелства и свещенослужителите в помощ на пострадалите в епархията. Митрополитът ще се върне още в неделя следобед във Варна, защото в понеделник, 23 юни, преди обед от 11 ч. той ще оглави панихидата във Варненската катедрала „Успение Богородично” във връзка с деня на национален траур за загиналите от наводненията, съобщава интернет-страницата на Варненска митрополия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wwq3 

Разпространяване на статията: