Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

b55p1636По решение на Св. Синод на БПЦ Варненският и Великопреславски митр. Йоан е определен за отговорник на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”, считано от 18 юни 2014 г. Владиката, който е завършил тази семинария, ще надзирава делата на духовното училище.

И на тази сесия на Св. Синод не беше назначен ректор на Софийската духовна семинария. Нито един от предложените кандидати не е бил одобрен от синодалните митрополити. Вече няколко години духовното училище се управлява от временно изпълняващ длъжността ректор, тъй като не може да се намери подходящ човек, който да се нагърби с отговорността да го ръководи. Сега не са били приети предложения на митрополити за някои архимандрити, които са кандидати да престижното място, където лесно може да се стане и епископ.

А всъщност управлението на семинарията изисква пълна отдаденост и множество компетентности. Училището има немалко проблеми, чието решаване непрекъснато се отлага до избирането на ректор. С всяка година намалява броят на учениците, нивото на подготовка все още не е на необходимото ниво, необходими са реформи в кадровата политика, в управлението на сградния фонд. Например по време на този учебен срок през близо половината от дните му учениците са били във всевъзможни отпуски, ваканции, поредици от празници или пък някои от учителите не си взимали часовете и учебният процес страдал много сериозно. Това с болка споделят ученици от така наречения паралелен курс на СДС, където пълнолетни мъже, понякога и с висше образование, идват за две години да усвоят основите на свещената наука.

С определянето на един от младите митрополити, какъвто е митрополит Йоан, за отговорник на семинарията Св. Синод се надява да се намерят решения на поне част от проблемите на учебното заведение. Това се надяваме и всички ние.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9ww69 

Разпространяване на статията: