Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Vaznesenie Seslavci_16-17vТази вечер с вечерното богослужение започна празникът Възнесение Господне. На него честваме възнасянето на възкръсналия Господ Иисус Христос от Елеонската планина на 40-ия ден след Възкресението. Събитието, описано от св. евангелист Лука в края на евангелието му и в началото на втората му книга – Деяния апостолски, е дало повод в древност още да се установи този празник.

Не са много църквите у нас, посветени на това събитие. Повече са манастирите и параклисите, особено по високи места, именувани обикновено „Св. Спас”: Долнолозенският манастир над софийското село с това име, Сопотският манастир, Долновасилишкият манастир, Костенечко, Бакаджишкият манастир в Ямболско. Параклисите са десетки и такива се строят също и в ново време. Един от тях е параклисът в квартал Резбарци на град Кърджали, а от незапомнени времена е параклисът „Св. Спас” във вече чисто мюсюлманската махала Текето (с алевийско светилище от 15 в.) край хасковското село Тракиец. Все пак в град Шумен има възрожденска църква „Св. Възнесение”, а в София от няколко години само действа новият неголям, но добре устроен храм „Св. Възнесение” на кръстовището на бул. „Ситняково” и ул. „Шипченски проход”.

Тази вечер Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи празничната вечерня в манастира „Св. Спас”, разположен високо в планината на с. Долни Лозен. Заедно с него бяха протосингелът на митрополията ставроф. ик. Ангел Ангелов, ефимерият на обителта свещ. Иван Плещов от гр. Елин Пелин, архимандрит Теофан и други софийски клирици. Обителта се населява през последните години от монахиня Агатия, която с благословението на покойния Патриарх Максим замести починалата на над 90-годишна възраст майка игумения Домника.

На самия празник епископ Григорий ще отслужи св. Литургия в софийския храм „Св. Възнесение”, срещу Румънското посолство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wpp3 

Разпространяване на статията: