Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

hram1Св. Синод е решил да избере сред няколко кандидати нов ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, която вече трета година няма ректор. За последно този пост заемаше бургаският свещеник прот. Захари Дечев, който напусна през 2011 г. след конфликт с част от преподавателския състав. Оттогава досега и. д. ректор на семинарията е учителят Димитър Костадинов. През този период синодните архиереи не успяха да се спрат на общоприемлива кандидатура на духовник, който притежава сериозни богословски познания, педагогически подход и добро име в църковната общност.

По правило ректорите на семинариите у нас са монаси и дори епископи, но в Пловдивската семинария тази традиция беше променена и вече шеста година ректор там е свещеник от бялото (жененото) духовенство.

Ловчанският митр. Гавриил съобщи, че за поста ректор на Софийската духовна семинария ще се приемат кандидатури, изпратени от епархиите в страната. Митрополитите ще предложат кандидати, които според тях са подходящи за този пост. Кандидатурите ще бъдат разгледани, а окончателният избор ще стане по време на лятната сесия на Св. Синод през юни.

Междувременно нещата в СДС продължават да се влошават. Учениците много често губят часове, защото учители отсъстват безпричинно, а днес въобще не е имало занятия, утре също няма да има, така че на практика се очертават поне три седмици загуба на учебни занятия вместо 5-дневната пролетна ваканция на другите ученици в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99kau 

Разпространяване на статията: