Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

3ril06di 47 0Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав ще проведе свое заседание на 22 март, събота, от 16 ч. Това заседание има дневен ред с точка единствена: приемане на изборните книжа от избора за Русенски митрополит, проведен на 16 март в епархийския център – гр. Русе. Документацията ще докладва временно управляващият епархията или, според израза в Устава, наместникът на овакантения митрополитски престол – Доростолски митр. Амвросий. Както е известно, тогава двама от деветимата кандидати получиха повече от половината гласове и от тях в неделя ще бъде избран от Св. Синод новият Русенски митрополит. Това са Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод през последните 10 години, и Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”.

От членовете на Св Синод ще отсъства само митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който няма да може и по пощата да гласува заради неотдавнашно обвързващо решение на синода за гласуване само при лично присъствие.

Самият каноничен избор на митрополита ще се проведе в неделя в синодния параклис „Св. цар Борис” след св. Литургия в него за Кръстопоклонна неделя. Входът е свободен.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x48f 

Разпространяване на статията: