Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

homeДом „Надежда” за деца, лишени от родителски грижи, в Белоградчик получи дарение от Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча”, каза за Радио Фокус-Видин директорът на социалното заведение Емилия Григорова. Дарени са 90 буркана с плодово сладко и кутии с бонбони за всички деца от дома и преходното жилище към него. Децата и техните учители са получили и покана да посетят светата обител, която се намира в близост до монтанското село Георги Дамяново. Емилия Григорова обясни, че работещите в дома са били изненадани от дарението, защото досега са подпомогани предимно от фирми.

Представителите на манастира са обяснили, че няма конкретна причина за дарението и че дарения не трябва да се правят само по конкретни поводи. Това е първото дарение, което постъпва в социалното заведение след коледните и новогодишните празници. Очаква се следващите да бъдат около Великден. „Каквото и да е дарението, то ще облекчи бюджета на дома”, каза Емилия Григорова. Тя обясни, че ако постъпят дрехи, повече пари ще бъдат спестени за учебници, помагала и други.

Тези дни игуменът на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” еп. Сионий съобщи резултатите от експертизата на старинната икона на св. Богородица, открита зазидана в манастирския храм. „Както бяха очакванията, иконата е от 17 век. Вероятно е рисувана в периода 1650-1680 г.”, каза игуменът. Реставрация на старинната икона не е правена, защото такава не е необходима. Извършена е частична консервация и почистване. „Мнението на Негово Високопреосвещенство Видинският митр. Дометиан е, че иконата е добре да бъде запазена в този автентичен вид”, каза също той. Старинната икона е поставена в централния храм на Лопушанския манастир за всеобщо поклонение. „Постоянно идват хора от цялата страна да се поклонят, идват и от съседна Сърбия. Надяваме се, че през лятото ще има и повече поклонници от други православни народи, които лятото посещават страната с цел религиозен туризъм, който се засилва все повече”, добави епископ Сионий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x4ay 

Разпространяване на статията: