Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)

3ril06di 47 0На 18, 19 и 20 февруари 2014 г. Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав ще проведе заседания. Те се провеждат по решение на синода от предишните заседания през месец януари (22 и 23.1.). Макар че по устава на БПЦ-БП синодът има и намален състав, последният фактически почти не функционира, понеже синодалите предпочитат да заседават в пълен състав.

Дневният ред, който се изпраща преди всяко заседание до членовете на синода заедно с поканата за заседанието, този път вероятно ще включва въпроси на църковната дисциплина като довършване на църковното съдопроизводство срещу епископ Павел Левкийски, изслушване на доклада на комисията, определена от Св. Синод да разследва деянията на уличени в неморално поведение монаси от Троянския манастир, започване на разследване по скандалните видео-материали, свързвани с игумена на Бачковския манастир. Наблюдатели на църковните дела допускат да бъде назначен и викарий на патриарха в качеството му на Софийски митрополит, защото близо два месеца епархията е без викарий. А в нея има чакащи за ръкоположение кандидати, както и редица въпроси, които биха се решили по-успешно от викарен епископ.

Остава висящ и въпросът за избор на митрополит в Русенска епархия, която е овакантена от почти една година, но патриархът досега не е дал ясен знак, кога ще отстъпи бившата си епархия, за да се проведат в нея избори, както изисква уставът на БПЦ. Запознати предполагат при това, че сам патриархът няма да се заеме с провеждането на избори за нов митрополит, а ще се потърси друг митрополит за временно изпълняващ митрополитските задължения в Русе, който да има за задача само провеждането на изборите.

Сред богословските среди се очаква с интерес, но и с известно напрежение по-нататъшното развитие на въпроса с идеята за откриване на духовна академия в Пловдив. Независимо от песимизма на мнозина в БПЦ, включително и на водещи богослови у нас, най-вероятно синодът ще продължи с осъществяването на този амбициозен проект.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9a6dr 

Разпространяване на статията: