Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

photo verybig 833150На Стефановден в гр. Разлог стартира процедурата за избор на нов Неврокопски митрополит на мястото на починалия на 16 ноември 2013 г. митрополит Натанаил. По решение на Видинския митрополит Дометиан, който на този ден отслужи св. Литургия в съседния гр. Банско, в архиерейското наместничество на Разлог бяха събрани от 14 ч. епархийските съветници и избирателите от епархията. Това беше и първата среща с членовете на Епархийския съвет на управляващия епархията митрополит, понеже досега той не беше посещавал Неврокопска епархия, която управлява след смъртта на митрополит Натанаил.

Пред съветници и избиратели митрополит Дометиан обяви решението на Св. Синод да се проведат избори за нов Неврокопски митрополит на 12 януари 2014 г. и запозна присъстващите с личностите на кандидатите-епископи. Митрополитът връчи и на всеки избирател писмо със списъка на кандидатите, с което ги призовава съгласно устава да дойдат на 12 януари в гр. Гоце Делчев, където ще се проведат изборите, за да участват в тях. Управляващият архиерей е подписал и писмото до Мелнишкия епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит, че от този ден трябва да напусне епархията, докато тече изборната процедура. Междувременно обаче беше станало ясно, че еп. Серафим е получил писмо от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в качеството му на председател на Св. Синод, изведено още в деня на решението на Св. Синод за листата на достоизбираемите, с указание да напусне Неврокопска епархия и той отпреди Рождество Христово е на послушание в Троянската св. обител.

Познавачи на каноническия порядък в Църквата уточняват, че според устава на БПЦ-БП правомощието да уведоми пребиваващите на територията на вдовстващата епархия епископи е на временно управляващия епархията митрополит, което и митр. Дометиан изпълни вчера, но вече post factum (срв. Устав на БПЦ-БП, чл. 85, ал. 3: Наместникът уведомява кандидатите, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите й  до деня на избора).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kdwh 

Разпространяване на статията: