Мобилно меню

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

246 001 Cyrkva SvTroica Bansko.jpg 5270На Стефановден клирът и народът в Банско имаха радостта да присъстват и участват в св. Литургия, отслужена в църквата „Света Троица” от Видинския митр. Дометиан, временно управляващ Неврокопска епархия. Заедно с митрополита служиха неговият видински протосингел архим. Антим, архиерейският наместник о. Янко Русев и свещеници от Разложка духовна околия, както и дякон Георги п. Николов Хаджигеоргиев. Управляващият митрополит не беше поканил за празничната служба протосингела на Неврокопска епархия, нито някого от епархийските съветници-свещеници.

Песнопенията бяха изпълнени от смесения митрополитски хор на Неврокопска епархия за източноцърковно пеене „Йером. Неофит Рилски”, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.

По време на св. Литургия архиереят ръкоположи за свещеник дякон Георги п. Н. Хаджигеоргиев, когото той въведе в дяконски чин предния ден на литургията в Благоевград.

В навечерието на празника в същата църква „Света Троица” се проведе концерт на митрополитския хор, посветен на Христовото Рождество. Преди концерта беседа за празника изнесе богословът проф. Иван Желев, а накрая митр. Дометиан поздрави всички присъстващи с Господския празник и благодари както на хористите, така и на създателя и диригент на хора проф. Папахронис.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kdwk 

Разпространяване на статията: