Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Kart-Filaret-AБиографичен сборник за Ловчанския митрополит Филарет подготвя църковният изследовател Борис Цацов. В книгата за покойния архиерей са включени разкази на родственици, близки и приятели на митрополита, а също и множество фотографии. Изследователят работи по нея в продължение на няколко години.

Според ловешките архиви митрополит Филарет е един от най-младите митрополити в историята на Българската православна църква. Той е оглавил Ловчанска епархия едва 36-годишен.

Роден е на 26 октомври 1903 г. във Варна със светското име Атанас Панайотов Атанасов, разказа за БТА Пенка Чернева, началник на териториалния отдел на „Държавен архив” в Ловеч. Филарет е духовен син на митрополит Симеон, който го е назначил за епархийски проповедник на Варненско-Преславската епархия.

Специализирал е канонично право в Страсбург, Франция. Епископ Филарет оглавява Ловчанската митрополия на 4 юни 1939 г. и по думите на Пенка Чернева поема управлението на епархията в едни от най-смутните времена от историята на България – Втората световна война и политическите промени след 1944 г.

От статия във в-к „Стремление” разбираме, че митр. Филарет е бил изключително ерудиран, владеел е няколко езика – френски, немски и др., сътрудничил е в църковни и обществени вестници и списания.

Голямо внимание митрополитът е отделял на просветната и социалната дейност на църквата. Във фондовете на „Държавен архив” в Ловеч са запазени документи на Ловчанска митрополия и църковните настоятелства, както и много обяви от фонда на Община Ловеч за участие на духовенството, начело с митрополит Филарет, в общински тържества и годишнини.

В няколко десетки документа са проследени откриването и дейността на Детски дневен дом в Ловеч през 1941 г., неговият правилник, броят на децата, възпитателите, таксата, храната, която им е давана. Началничката на архива разказва още, че през 1942 г., по инициатива на митрополита, се открива едногодишен „образцов църковно-певчески курс по източно-църковно пение” за нуждите на храмовете в Ловчанска епархия.

Митрополит Филарет е издействал 15 000 лв от Св. Синод за подпомагане на пострадалите от наводненията през юли 1939 г. в Троянско. Дарява средства на женското дружество „Благодетел”, посещава най-бедните семейства в града и осигурява плат за дрехи на децата. Дарявал е храна и дрехи и на затворници.

Митрополит Филарет е подарил походна църква на 34-ти Троянски пехотен полк с всички свещени предмети, необходими за извършване на св. Литургия. Ловчанският митрополит е бил назначен и за временно управляващ Охридско-Битолската епархия след включването на България във Втората световна война през 1941 г.

Архивите свидетелстват, че в периода 1943-1946 г. митр. Филарет е наставник на Симеон Втори в религиозното му образование, заедно с проф. Михаил Арнаудов, който се ангажира с гражданското образование на малолетния цар. През 1948 г. митрополитът за кратко е лежал в ареста.

На следващата година е бил избран за член на намаления състав на Св. Синод, а през 1954 г. – за председател на Върховния църковен съвет. За времето на неговото управление в Ловчанска епархия са изградени 11 храма. В Митрополитския дом през 1960 г. е направена галерия от портретите на архиереите, заемали Ловчанската митрополитска катедра.

С благословението на митрополита са открити църковни магазини в Ловеч и Ботевград, електрифициран е Етрополският манастир „Света Троица”.

По повод 110 години от рождението на митрополит Филарет в Ловеч са предвидени редица прояви. В началото на ноември в града беше открита изложба с фотографии и документи за живота и дейността на владиката. Тя бе осъществена със съдействието на десетокласници от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” в Ловеч и представи огромната църковно-просветна, социална и богослужебна дейност, която е ръководил митр. Филарет в епархията.

Снимка: архив на Борис Цацов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pkcc 

Разпространяване на статията: