Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

IMG 2412Днес в синодния параклис „Св. цар Борис“ след св. Литургия архиереите от Св. Синод извършиха каноническия избор на нов Западно- и Средноевропейски митрополит на БПЦ. Първо Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете съобщение за това, как са преминали изборите в Берлин, административния център на епархията. Там миналата неделя избирателите определиха имената на двама епископи – Константийски Антоний и Месемврийски Яков, от които да се избере нов епархийски архиерей. Днес синодните старци единодушно избраха за Западно- и Средноевропейски митрополит еп. Антоний. На гласуването в синодния параклис не присъстваха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Неврокопски митрополит Натанаил, нито изпратиха своя глас по пощата.

Сред богомолците в параклиса бяха епископите Стобийски Наум, Главен секретар на Св. Синод, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Велички Сионий, викарий на Видинския митрополит, деканът на Богословския факултет на СУ доц. Александър Омарчевски, синодни служители, клирици, избиратели и епархиоти от Западно- и Средноевропейската митрополия.

По време на гласуването епископите Антоний и Яков се черкуваха в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След края на вота те бяха уведомени за изхода и бяха извикани в приемния салон на Синодната палата. Изненадващо еп. Антоний излезе от Патриаршеската катедрала вече с митрополитско кръстче на шапката, макар официално да не беше огласен резултатът. В палатата Негово Светейшество патр. Неофит приветства новоизбрания митр. Антоний и го поздрави с новото му служение. Той му пожела сили и дръзновение с встъпването на този пост.

Новоизбраният митрополит, видимо дълбоко развълнуван, посочи, че съзнава отговорността на новото си служение и се преклания пред Божия промисъл. Той отбеляза, че в архипастирската си дейност ще се води от светлите примери на св. апостол Павел, св. Йоан Златоуст и преп. Антоний Велики. Той благодари на Негово Светейшество за любовта и подкрепата, на високопреосвещените митрополити, които с гласуването си днес го приеха в своето събрание. Персонално той благодари на Пловдивски митрополит Николай, който е бил негов пример за всеотдайно служение и учител в областта на богослужението, на църковната администрация, на управлението на църковните дела.

Новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит благодари и на своя предшественик митр. Симеон, че, избирайки го за викарен епископ, му е дал възможността да приложи на практика всичко, което еп. Антоний е научил до този момент. Той изказа благодарност и на делегатите от Западно- и Средноевропейската ни епархия, които го избраха за свой епархийски архиерей.

В заключение митр. Антоний посочи приоритетите на своето служение: няма да се стреми да угажда на човеци, а на Бога и всичките му дела ще се ръководят от стремежа да прославя Светата Троица.

Тържеството в приемния салон на Синодната палата завърши с многолетствие.

Песнопенията в синодния параклис се изпълняваха от семинарски хор под ръководството на г-н Любомир Игнатов:

IMG 2390

Новоизбраният митр. Антоний и еп. Яков се отправят към Синодната палата:

IMG 2400

Митр. Антоний беше придружаван от клирици и миряни от Западно- и Средноевропейска епархия:

IMG 2401

Митр. Антоний и еп. Яков пред Синодната палата:

IMG 2405

IMG 2406

Многолетствие за Негово Светейшество патр. Неофит и новоизбрания митр. Антоний в приемния салон на Синодната палата:

IMG 2417


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xc8hx 

Разпространяване на статията: