Мобилно меню

4.7083333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (24 Votes)

Antonii-snimka Stoil VladikovПреди броени минути еп. Антоний беше избран за Западно- и Средоевропейски митрополит с 10 гласа от 10 гласували митрополити (митрополитите Натанаил и Йосиф не присъстваха на заседанието на Св. Синод, а епархиите Русенска и Варненско-Великопреславска са свободни, затова действащите митрополити, можещи да избират, в този момент са 12, включително и патр. Неофит като Софийски митрополит - б. р.).

Новоизбраният Западно- и Средоевропейски митрополит Антоний (Живко Михалев) е роден на 17 януари (Антоновден) 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий” и БФ на СУ „Св. Климент Охридски”. Постриган е за монах в Клисурския манастир при игуменството на архим. Сионий (сега Велички епископ). За йеродякон и йеромонах е ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан. После е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" при ректорството на Адрианополския епископ Евлогий. На 21.11.2006 г. по решение на Св. Синод е отличен с офикията „архимандрит” от Русенския митрополит Неофит в храма на Пловдивската семинария (това става след смъртта на Пловдивския митр. Арсений на 13.10.2006 г., който като член на Св. Синод носеше отговорност за ПДС). После по искане на митр. Николай от 1.5.2007 г. архим. Антоний е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия. И след по-малко от година по предложение на Пловдивския митрополит Николай на 23.3.2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм „Св. Марина” и назначен за негов викарий, но е изпратен на служение в гр. Смолян. От юни 2010 г., след възстановяването на митр. Симеон на поста му (след неправомерното му отстраняване от Св. Синод), еп. Антоний е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, който пост запазва и при управляващия епархията Великотърновски митр. Григорий след приемането на оставката на митр. Симеон през юни 2013 г. На 27.10.2013 г. е избран за митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на БПЦ. 

Бел. ред. Настоящият материал с биографичните сведения беше предварително подготвен и сега единствено го публикуваме. Очаквайте подробен репортаж по-късно днес.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xc8pq 

Разпространяване на статията: