Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

IMG 2702С нетърпение, голяма радост и тържествено богослужение в Рилския манастир беше отбелязан празникът на неговия основател – преп. Йоан Рилски Чудотворец. Всенощното бдение беше предстоявано от игумена на Троянската света обител, Браницки епископ Григорий, в съслужение с братството на Рилския манастир, йеромонаси и свещеници от различни епархии в страната. Богослужението благоукрасиха с антифонно пеене на дясната певница псалти от столицата, а на лявата – гости от съседна Гърция, ръководени от двамата братя протопсалти Георги и Петър Папаемануил. Бдението продължи до 2 часа сутринта, а храмът остана изпълнен с християни до самия му край. Преосвещеният епископ Григорий помаза с елей от кандилото на преподобния всеки един от присъстващите за благословение и изцерение на душата и тялото.

Светата Литургия започна, както обичайно, в 9.30 ч. В съслужение с дядо Григорий беше и игуменът на Рилската света обител, Адрианополски епископ Евлогий.

Храмът се оказа малък, за да побере дошлите да присъстват на светата богослужба и да се докоснат до мощите на свети Йоан. Скъп гост за празника беше и вицепрезидентът на Републиката, г-жа Маргарита Попова. Слово произнесе епископ Григорий, който отправи послание до всички присъстващи да придобият онова, което преп. Йоан ни завеща приживе и ни засвидетелства след своята кончина. Многобройни бяха онези, които пристъпиха към светата чаша.

IMG 2726

След отпуста на светата Литургия беше извършена лития около съборния храм, предшествана от хоругви с ликовете на св. Богородица и св. Йоан. След последното литийно прошение шествието се отправи към т. нар. Дупнишка порта, за да бъде извършен чинът на освещение над нова придобивка за светата Рилска обител. Тази година, по инициатива на игумена епископ Евлогий, беше възстановен и поставен барелеф на преп. Йоан Рилски в специална ниша върху подпорната стена на паркинга на светата обител. От това място преподобният ще посреща и изпраща всеки поклонник, дошъл до Рилския манастир, както отбеляза след освещаването на барелефа на св. Йоан игуменът на обителта.

В своето слово още дядо Евлогий благодари на всички, които спомогнаха със своята лепта за реализирането на този монумент. Голяма част от служителите на светата обител също участваха в събирането на средствата за барелефа. След чина на освещаването му тържественото шествие се отправи обратно към храма.

Празникът на св. Йоан донесе радост на хиляди поклонници, дошли от цялата страна на този ден, за да измолят помощ от закрилника на България.

Радвай се, отче Йоане, светило пресветло!

IMG 2667

IMG 2769


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcu3d 

Разпространяване на статията: