Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

DSCN3917На празника на св. Йоан Рилски в най-старото училище на Видин „Цар Симеон Велики” се проведе среща на директори на училища и учители от начален етап от дунавския град и региона. На педагозите беше представено „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, подготвено от екип на „Двери”. Срещата се организира от Видинска митрополия и Регионалния инспекторат по образованието във Видин.

В аулата на централното видинско училище беше представена концепцията на учебното помагало, начинът на работа по него и бяха демонстрирани някои от разработените уроци. Учителите видяха как е развит първият урок в помагалото – „Закрилникът на България”, посветен на св. Йоан Рилски. Домакин на събитието беше архим. Поликарп, който предаде на присъстващите благословението на Видинския митрополит Дометиан и задоволството на архиерея и духовниците от епархията, че се организира среща с учителите по толкова хубав повод – представяне на учебно помагало, което да улесни педагозите от начален етап в преподаването на теми, свързани с християнството, неговите нравствени норми и ценности.

Екипът от автори беше представляван във Видин от д-р Полина Спирова, която увери педагозите, че всички, които искат да преподават по представеното учебно помагало, ще бъдат снабдени безплатно с разработените от екипа пособия за учителите и учениците. Всички директори и учители, присъствали на срещата, получиха комплект от учебното помагало.

Поради обезлюдяването и голямата бедност във Видин и региона, образованието там среща много трудности. Огромен е броят на затворените училища в селата, битовите условия в училищните сгради са далече от изискванията, нивото на полученото образование намалява, голям брой от учениците в класовете са от ромски произход и им липсва мотивация за учене. Всичко това прави работата на учителите още по-трудна, но в същото време е радостно да се види, че има директори и учители, които не само не изоставят своето призвание да са просветители на младите, но желаят да повишават своята квалификация и да обогатяват работата си с използването на нови пособия и нов подход към образователния процес.

Видин е вторият град, в който екипът от автори на „Учебно помагало по БЕЛ, Роден край и час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас”, съвместно с митрополията и Регионалния инспекторат по образование, организират представяне на пособието на местните учители. Предстоят подобни срещи и в други големи градове на страната.

Снимки: Видинска митрополия

DSCN3913

DSCN3926

DSCN3955

DSCN3942


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcux3 

Разпространяване на статията: