Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
12На 20 октомври беше осветен новопостроеният храм в Ресиловския манастир "Покров Богородичен". С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит освещаването и последвалата св. Литургия извърши Ловчанският митрополит Гавриил. В съслужение с него бяха епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската света обител, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия,  архимандрит Поликарп от Видинска митрополия и много други.

На празника присъстваха много монаси, монахини, свещеници и вярващи люде както от Софийска епархия, така и от цяла България.

След светата Литургия митрополит Гавриил благослови богомолците и им пожела по молитвите на света Богородица Бог да ги укрепява в живота и вярата. Той благодари на епископите, духовниците и дяконите за духовното съслужение, както и на всички, които бяха дошли да се помолят и вземат участие в това духовно тържество в светата обител. Митрополит Гавриил е духовно свързан с Ресиловския манастир, който започна да се възражда по времето, когато архиереят беше викарий на Софийския митрополит и съдейства за неговото възстановяване. Това беше една от причините митрополит Гавриил да бъде поканен да освети новия храм на св. обител.

Ресиловският манастир „Покров Богородичен” е един от малкото активно действащи женски манастири у нас. Построен е през първата половина на миналия век. През 2000 г. пропада южната страна на храма. Тогава с помощта на Комисията за бедствия и аварии започва ремонтът му, който е довършен с дарения. Олтарът е изографисан от екип иконописци с ръководител Владимир Аврамов, преподавател във Великотърновския университет.
 
„Това, което сме изградили, сме го изградили с помощта на бедните хора, не на богатите”, заяви пред камерите на БНТ сестра Мария. Днес в манастира живеят 6 сестри. Те поддържат и помощно стопанство. „Имаме около 250 декара помощно стопанство, сеем жито, отглеждаме си зеленчуци и на другите манастири помагаме”, споделя сестра Мария. Мечтата на сестрите от светата обител е в близко бъдеще да бъде изографисан целият храм.
 
Снимки: Видинска митрополия
DSCN4194DSCN4365DSCN4563
DSCN4180
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xcukp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]